fbpx

ajkula1

Morski biolozi istražuju misterioznu kožnu bolest koja pogađa bjelorepe grebenske ajkule u Maleziji, a raniji izveštaji ukazuju da je ova pojava uzrokovana porastom temperature mora.

Nazvani po prepoznatljivim bijelim vrhovima peraja, ova vrsta morskih pasa obično se danju odmara blizu grebena i atrakcija su za ronioce. Noću postaju aktivni u lovu na sitnu ribu i ostale morske životinje.

Tokom jednog od zarona podvodni fotograf je blizu ostrva Bornea snimio primjerak bjelorepe ajkule a na slikama koje je još u aprilu objavio na društvenim mrežama vide se neuobičajene mrlje i posjekotine u predijelu glave.

Nedugo nakon objave, ronioci su oko ostrva Sipadan napravili još fotografija, da bi stručnjaci sa državnih univerziteta i iz vladinih grupa za zaštitu flore i faune zaključili da je riječ o kožnoj bolesti.

Želeći da sazna šta je njen uzrok, tim je otkrio da je temperatura morske površine oko Sipadana u maju porasla na 29,5 stepeni Celzijusovih, što je za stepen više nego 1985. godine.

“Gotovo sigurno možemo povezati zagrijevanje površine okeana i pojavu kožne bolesti među morskim psima u vodama oko Sipadana”, rekao je Davies Austin Spiji, morski biolog iz neprofitne grupe za zaštitu koralnih grebena “Reef Guardian”.

Isključio je ljudski faktor, pojasnivši da je Sipadan zaštićeno morsko dobro u kome je ribolov strogo zabranjen, a u blizini nema ni naselja ni bilo kakvog industrijskog postrojenja.

Izveštaji o pojavi ove bolesti poklapaju se sa podacima o izbjeljivanju korala u tom području, smatra Mohamed Din, profesor na Veterinarskom fakultetu “Putra Malaysia” koji se bavi morskom florom i faunom.

Din dodaje da se ne može zanemariti činjenica da se u okeanima događaju razne promjene zbog porasta temperature, ali dodaje da treba obaviti potpunije naučne studije.

Članovi istraživačkog tima, u saradnji sa roniocima, u maju su pokušali, ali bezuspješno, da uhvate neke primjerke ovih ajkula da bi osigurali uzorke za testiranja. Ukoliko to uspiju da urade u julu, možda će moći da se otkrije patogeni uzrok rana.

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 30.8%
Ne - 69.2%

Ukupno glasova: 13
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 40%
Ne - 60%

Ukupno glasova: 5
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Državni nivo - 28.6%
Entitetski nivo - 0%
Lokalni nivo - 0%
Građani - 7.1%
Sve od navedenog - 64.3%

Ukupno glasova: 14
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Avgust 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5