fbpx

cokoladna zaba

Foto: Stiv Ričards (CNN)

Tim australijskih naučnika u nizinskom dijelu prašuma Nove Gvineje otkrio je znatiželjnu "čokoladnu" žabu.

Riječ je o vrsti koja, za razliku od one koja preferira kopnena staništa, živi na drveću i poznata je po zelenoj boje kože, no ovu su zbog specifične smeđe boje nazvali čokoladnom.  

"Najsličniji poznati rođak ove vrste žabe (Litoria mira) je australijska zelena žaba. Dvije vrste izgledaju vrlo slično, ali jedna je zelene boje, a ova novootkrivena vrsta je čokoladne boje", rekao je Pol Oliver iz Centra za globalno zdravlje i sigurnost hrane, koji je otkriće opisao u koautorskom radu objavljenom u stručnom časopisu "Australian Journal of Zoology".

Australija i Nova Gvineja su tokom dužeg razdoblja kasnog tercijara, prije 2,6 miliona godina, bile povezane kopnom, ali sada Novom Gvinejom dominira prašuma, dok sjevernom Australijom uglavnom prevladava savana.
 
Zelene žabe (Litoria caerulea) koje žive na stablima mogu se naći širom sjeverne i istočne Australije i Nove Gvineje.
 
Stiv Ričards iz Muzeja Južne Australije ukazao je na to da naučnicima istraživanje ove vrste vodozemaca otežava to što žive u vrlo toplim močvarnim područjima u kojima žive i krokodili.
 
"Novu vrstu žabe nazvali smo Litoria mira, što na latinskom znači iznenađujuće ili čudno. Takav smo joj naziv dali jer nas je iznenadilo otkriće vodozemca vrlo sličnog australijskim žabama koje žive na drveću, ali su drugačije boje nego što smo navikli", pojasnio je Oliver.
 
Istakao je da je razumjevanje biotičke razmjene između Nove Gvineje i Sjeverne Australije presudno da bi se u potpunosti shvatilo na koji se način širila i smanjivala površina prašume i savane.
 
Hina

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Industrija - 11.7%
Toplane i privatna ložišta - 15.8%
Institucije vlasti - 72.5%

Ukupno glasova: 120
Glasanje u ovoj anketi je završeno

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Januar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6