fbpx

pčele foto Rick BowmerAP

Hoteli i stajališta za pčele neke su od tehnika koje Holanđani koriste kako bi održali svoje populacije pčela stabilnim. To čine zato što je polovina od ukupnog broja domaćih pčela ugroženo.

Prošle sedmice više od 11 000 ljudi iz cijele Holandije sudjelovalo je u vježbi brojanja pčela u sklopu četvrtog izdanja nacionalnog popisa pčela, piše The Guardian.

Volonteri su proveli oko 30 minuta u svojim vrtovima snimajući pčele. Nakon što su podaci analizirani, izbrojano je više od 200 000 pčela i pršilica.

Vincent Kalkman, entomolog iz Naturalisa, rekao je: “U svakom vrtu tokom brojanja zabilježeno je prosječno 18 do 20 pčela i pršilica. Ove brojke su ostale stabilne tokom godina, što ukazuje da nema snažnog pada u gradskim vrtovima.

Cilj popisa je prikupiti petogodišnje podatke kako bi se mogli donijeti konačni zaključci o kretanju populacije pčela.

Prema vladinim podacima, oko 75 posto usjeva hrane ovisi o oprašivačima. Holandija je drugi najveći izvoznik poljoprivrednih proizvoda na svijetu pa opadajući broj pčela predstavlja veliki problem za tu zemlju.

6960
"Hotel za pčele" Foto: Andre Muller/Alamy
 

Kako bi riješili ovaj problem, Holanđani su odlučili napraviti prostor gdje će pčele moći boraviti i hraniti se. Jedan takav tzv. “hotel” napravljen je u gradu Utrechtu, a ima 200 mjesta za gniježđenje pčela. Okružuje ga prostor od 7.000 kvadratnih metara s divljim cvijećem. Uz to, u gradu Utrechtu napravljeno je stanište za pčele i druge insekte na krovovima 316 autobusnih stanica.

Osim ovih nekonvencionalnih metoda, u Amsterdamu je zabranjeno korištenje pesticida na javnim zelenim površinama te je određeno da se sade domaće vrste biljki. Tim potezom se diverzitet pčelinjih vrsta povećao za 45 posto u zadnjih 20 godina.

U Holandiji se grade također takozvane “autoceste za pčele”. To zapravo predstavlja sađenje velike količine divljeg cvijeća duž glavnih cesta, a sve kako bi pčele mogle nesmetano živjeti.

Zahvaljujući spomenutim mjerama, broj pčela u holandskim urbanim sredinama trenutno je stabilan, objavili su iz Svjetskog ekonomskog foruma (WEF). 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Jun 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4