fbpx

Bjelava Kuca za odbranu rijeka

Foto: czzs

Kuća je otvorena za sve koji žele da se pridruže borbi za očuvanje ove rijeke ili saznaju više informacija o istoj.

Juče je otvoren kontejner simbolično nazvan „Kuća za odbranu rijeka“ koji će biti mjesto otpora i okupljanja aktivista koji se bore za rijeku Bjelavu, a čija devastacija i uništavanje traje od marta prošle godine.
Kontejner je postavljen na lokalitetu Bukovica u blizini istoimenog restorana i otvoren je za sve koji žele da se pridruže borbi za očuvanje ove rijeke ili saznaju više informacija o istoj.

Umjetnik Vladimir Milanović oslikao ga je ilustracijama čiji je cilj dizanje svijesti o štetnom uticaju malih hidroelektrana (MHE) na rijeke i životnu sredinu.

„Riječ je o ilustracijama koje na jednostavan način prikazuju svu štetu koju prouzrukuju male hidroelektrane. Ova borba za Bjelavu je borba za opstanak i za životnu sredinu“, kazao je Milanović.

Kuca za odbranu rijeka Bjelava 1

Foto: czzs

„Kontejner je postavljen na mjestu gdje su započeti radovi na izgradnji male hidroelektrane na rijeci Bjelavi i odakle su mašine razorile korito rijeke i uništile njen vodotok. Cilj nam je da bude simbolično mjesto našeg okupljanja i otpora ovom projektu koji prijeti da u potpunosti uništi Bjelavu. Odlučili smo se na ovaj vid borbe po uzoru na aktiviste širom BiH koji su na ovaj način odbranili svoje rijeke čuvajući ih dan i noć. Ovdje ćemo na smjene dežurati, čuvaćemo rijeku i nećemo dozvoliti mašinama da ponovo prođu i nastave svoj rad“, rekao je Jovan Drakul iz Udruženja građana Bjelava, Foča.

Centar za životnu sredinu i Koalicija za zaštitu rijeka BiH godinama upozoravaju na stihijsku izgradnju hidroelektrana i činjenicu da su rijeke pod velikim rizikom da ostanu bez svojih najvećih vrijednosti: kvalitetne vode i bogatstva biodiverziteta.

„„Kuća za odbranu rijeka“ simbolizuje borbu svih aktivista koji se zalažu za zaštitu rijeka BiH i predstavlja poruku investitorima i nadležnim da aktivisti neće odustati od njihove odbrane. Rijeka Bjelava je primjer podrške vlasti investitoru uprkos očiglednom kriminalu i protivljenju mještana ovom projektu. Postavlja se pitanje kada će se početi primjenjivati Deklaracija za zaštitu rijeka RS koja je nedavno jednoglasno usvojena od strane Narodne skupštine RS? Ako se neće zaštititi Bjelava, deklarativno izjašnjavanje o potrebi da zaštitimo rijeke gubi smisao. Centar za životnu sredinu će svakako dostaviti Ministarstvu za prostorno uređenje građevinarstvo i ekologiju RS komentare na Prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu za ovaj projekat, a koja je trenutno na javnom uvidu i ukazati na niz propusta vezanih za ovaj slučaj“, rekla je Jelena Ivanić, koordinatorka kampanje Sačuvajmo Plavo srce Evrope iz Centra za životnu sredinu.

Podsjećamo, početkom marta prošle godine, kompanija Srbinjeputevi iskoristila je vanrednu situaciju i započela ilegalne radove u slivu rijeke Bjelave imajući samo ugovor o koncesiji, bez potrebnih dozvola. Na evidentno kršenje zakona, uzurpaciju privatne imovine, krčenje šume i izmještanje korita rijeke nije reagovala ni lokalna niti republička inspekcija. Uprkos nizu tužbi, argumenata i ukazivanja na propuste institucije jasno staju na stranu investitora.

 

Impulsportal

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Maj 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6