fbpx

Tara CG

Crna Gora je podnijela tužbu protiv kineske kompanije CRBC zbog devastacije korita rijeke Tare, objavila je na Twitteru izvršna direktorka Politkon mreže Jovana Marović.

Kako prenosi Radio slobodna Evropa (RSE), Osnovno državno tužilaštvo u Kolašinu podnijelo je 2. marta optužnicu protiv kineske firme CRBC zbog građenja bez dokumentacije i oštećenja životne sredine.

Firma CRBC je glavni izvođač radova na izgradnji prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare, koju su iz nevladinog sektora u više navrata optuživali da je tokom gradnje devastirala korito reke Tare, deo zaštićenog područja UNESCO-a.

"Optučnim aktom stavlja im se na teret da su na lokaciji Uvač 4, protivno zakonu o planiranju prostora i izgradnje objekata, započeli gradnju objekta bez prethodno podnijete prijave i dokumentacije mimo revidiranog glavnog projekta, bez prethodno utvrđenih mjera zaštite životne sredine, čime je izazvano oštećenje životne sredine u većoj mjeri i na širem prostoru", piše u saopštenju Osnovnog državnog tužilaštva u Kolašinu, navodi RSE.

U tekstu se podsjeća da je Ministarstvo kapitalnih investicija ukazalo juče da se aktivnosti u vezi sa optužnim prijedlogom protiv kompanije CRBC, kojim se ta kompanija sumnjiči za devastaciju korita reke Tare 2019. godine, odvijaju nezavisno od realizacije projekta autoputa Bar-Boljare.

"Na lokalitetu petlje Mateševo, u sklopu izvođenja radova na samoj petlji i na prilaznim rampama planirani su i radovi na regulaciji reke Tare, a sve po odobrenom Glavnom projektu, odnosno na osnovu građevinske dozvole", dodaje se u saopštenju ministarstva.

Tanjug

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Decembar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2