fbpx

21150041 10154907208537057 3614442197330924033 n 1611575796

Jedno od najvećih prirodnih bagatstava su rijeke Republike Srpske, koje će biti uništene izdatim koncesijama za izgradnju malih hidroelektrana i na taj način ugroziti živote stanovništva

Na 14. redovnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, koja je zakazana za 9. februar, druga tačka dnevnog reda je i “Prijedlog Deklaracije o zaštiti rijekama u Republici Srpskoj – prijedlog narodnog poslanika Igora Crnatka.”

U ime neformalne fejsbuk grupe “Sloboda rijekama”, upućen je i apel svim parlamentarnim političkim partijama u Republici Srpskoj da podrže preloženu Deklaraciju kako bi se zaustavilo uništavanje rijeka.

U predloženoj Deklaraciji se navodi da su rijeke jedno od najvećih prirodnih bogatstava Republike Srpske i da će biti uništene ukoliko se realizuju izdate koncesije za izgradnju malih hidroelektrana. Takođe, navodi se da se izgradnjom MHE ugrožava i životno stanište za mnoge životinjske vrste, kao i narušavanje životne sredine i ekosistema koji zavise od rijeka.

Od Vlade RS traže da proglasi moratorijum na izgradnju malih hidroelektrana, odnosno da se obustave svi daljnji radovi i projekti na našim rijekama, sve dok se ne izvrši kompletna revizija postupaka donošenja koncesionih dozvola za izgradnju minihidrocentrala za period 2005-2020. godina.

Glavni razlog za donošenje jednog ovakvog dokumenta je zaštita zloupotrebe prirodnih bogatstava u Republici Srpskoj. Slična inicijativa bez velikih problema, koji su prisutni u RS, usvojena je prošle godine u Federaciji BiH.

"Jedno od najvećih prirodnih bagatstava su rijeke Republike Srpske, koje će biti uništene izdatim koncesijama za izgradnju malih hidroelektrana i na taj način ugroziti živote stanovništva, dovesti do trajnog narušavanja životne sredine i ekosistema koji zavise od rijeka", stoji u tekstu deklaracije.

Od Vlade RS traži se da se proglasi moratorijum na izgradnju malih hidroelektrana, odnosno da se obustave svi daljnji radovi i projekti na našim rijekama. Važno je da se izvrši i revizija postupaka donošenja koncesionih dozvola za izgradnju minihidrocentrala za period 2005-2020. godina.

Miljan Mališ, član neformalne grupe građana „Sačuvajmo rijeke Foče” rekao je ranije za BUKU da RS mora biti spremna na ovakvu odluku, jer će u suprotnom svjesno uništiti nešto najvrijednije što posjedujemo, a to su naše rijeke i priroda.

“RS treba da se okrene ka putu razvoja turizma i promocije prirodnog blaga sa kojim raspolažemo, a ne putu devastacije, od kojeg ćemo imati minimalnu ekonomsku korist. Građani Foče to odlično znaju i svjesni su toga, na našem primjeru konkretno u Foči, gdje je uvijek aktuelan Nacionalni park ‘Sutjeska’, zatim rafting turizam od koga veliki broj građana ima direktnu korist kroz ugostiteljstvo, smještaj, prevoz, hranu i domaće proizvode, trgovinu i druge vezane usluge”, kaže Mališ.

Početkom jula u parmalentu Srpske razmatrani su zaključci SNSD-a koji se odnose na zabranu gradnje malih hidroelektrana te preispitivanje postojećih koncesija, po uzoru na zaključak Parlamenta Federacije BiH, ali nije bilo saglasnosti za usvajanje ovih zaključaka. Političke igre bile su jače.

Aktivisti su tada očekivali da će RS bar deklarativno prihvatiti ovu odluku, ali političke igre bile su jače od želje za zaštitu rijeka.

Ostaje da se vidi da li će ovaj prijedlog biti usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske 9. februara.

6yka.com

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Februar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28