fbpx

bliha

Društvo sportskih ribolovaca "Devet rijeka" iz Sanskog Mosta upozorilo je na onečišćenje i zamućenje rijeke Blihe, lijeve pritoke Sane, do kojeg je došlo u više navrata tokom posljednjih sedmica.

Navode kako je tome razlog eksploatacija uglja na površinskom kopu Zlauša, dvadesetak kilometara od ovog grada, koju vrši jedna firma iz Posušja.

Iz ovog društva navode kako je taj problem prisutan posljednjih par godina te da je nedavno došlo i do pomora ribe.

"Mi smo obavjestili Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove USK, nakon čega su na teren izašli kantonalni inspektori iz Bihaća te sačinili zapisnik. Potom je naša komisija obavila procjenu štete i odlučili smo angažovati advokata koji će tražiti izmirenje štete", navode iz ovog udruženja.

Ovim povodom su se oglasili iz Općinske inspekcije Sanski Most te su naveli kako su u nekoliko navrata izlazili na teren i obavili inspekcijsku kontrolu. "Konstatovali smo ispuštanje otpadnih voda s područja radnih zona površinskog kopa u potok Oborak, koji se ulijeva u Blihu. Zbog nenadležnosti Općinske inspekcije za ovaj problem predmet smo uputili Vodnoj inspekciji Federalne uprave za inspekcijske poslove. Prema našim saznanjima, federalna inspekcija još nije izvršila kontrolu, a u međuvremenu se desilo nekoliko slučajeva onečišćenja", kazao je Elvis Pašić, šef Općinske inspekcije.

Pomenuti problemi započeli su još protekle godine, a manifestuju se time da rijeka dobije neprirodnu bijelu boju.

Nakon toga su u preduzeću izgradili filtrator za otpadne vode, pa se ovaj problem nije javljao do prije nekoliko sedmica.

Prema ranijim inspekcijskim nalazima, do onečišćenja dolazi zbog ispuštanja krečnjačkog sedimenta u rijeku, a prema tim rezultatima onečišćenje nije bilo hemijske prirode.

Nezavisne

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Januar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31