fbpx

dubrovnik

Novo Nasino istraživanje je pokazalo koji evropski gradovi bi prvi bili potopljeni zbog globalnog otopljavanja.

Grenland je na putu da u ovom vijeku izgubi više leda nego u bilo kojom drugom periodu holocena, periodu od 12.000 godina tokom kog je procvjetala ljudska civilizacija. Veliko otapanje leda na Grenlandu dovodi Zemlju u opasnost od velikih seoba i migracija svih vrsta - što dalje uzrokuje brojne druge posljedice na kvalitet života.

"Topljenje leda na Grenlandu može da poveća nivo mora za 7,6 metara, što će biti razarajuće za priobalna područja širom planete", rekao je prošle godine okeanograf iz agencije Nasa Džoš Vilis.

Kako bi utvrdili ozbiljnost problema NASA je osmisila alat pomoću kog može da predvidi koji bi gradovi bili potpoljeni zbog topljenja lednika.

Naučnici su u "formuli" uračunali dejstvo Zemljine gravitacije i njene rotacije kako bi predvidjeli kako će voda da se "redistribuira" širom svijeta.

"Alat za svaki grad daje jasnu sliku koji su lednici od posebne važnosti", izjavio je svojevremeno jedan od naučnika koji je učestvovao u istraživanju, prenosi Večernji list.

Promjene na Grenlandu utiču na cijelu planetu, jer milijarde tona otopljenog leda podižu nivo mora u Australiji, Aziji, Evropi i SAD.

A istraživanje je pokazalo da od topljenja velikih ledenih površina na zapadnom dijelu Grenlanda u Evropi treba da strahuju London, Dubrovnik, Tromse (Norveška), Oslo, Atina, Sirakuza, Marsej, Gibraltar i Brest (Francuska).

 

nationalgeographic.rs

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Januar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31