fbpx

MilutinMilanković

Veliki jubilej - 100 godina otkad je, 1920. godine u Parizu, objavljena Matematička teorija toplotnih pojava izazvanih sunčevim zračenjem, čiji je autor tadašnji profesor Univerziteta u Beogradu i potonji naučnik svjetskog glasa Milutin Milanković, biće obilježen 17. i 18. novembra svečanim i naučno stručnim skupom u Rektoratu umjetnosti u Beogradu i onlajn, najavili su organizatori.

U utorak, 17. novembra, u Rektoratu Univerziteta u Beogradu, uz poštovanje svih propisanih mjera zaštite u vezi sa aktuelnom pandemijom koronavirusa, biće priređen svečani skup i otvorena izložba Milanković naučnik i vizionar.

Dan kasnije, uz koordinaciju događaja iz prostorija Udruženja "Milutin Milanković", održaće se međunarodna naučno-stručna konferencija u onlajn formatu.

Tom prilikom će biti prezentovano 28 naučnih radova stručnjaka iz Srbije, Francuske, Mađarske, Austrije, Kanade, Belgije, SAD , Južnoafričke Republike i Crne Gore.

Program obiležavanja jubileja takođe čine: objava reprint izdanja Milankovićeve teorije iz 1920. godine, publikovanje rada dr Stele Filipi Matutinović Milutin Milanković i njegovo dijelo iz naukometrijske perspektive.

U planu je i izdavanje zbornika radova učesnika naučno-stručnog skupa, produkcija i premijerno prikazivanje dokumentarnog filma o nastanku Milankovićeve teorije, zatim, postavljanje ploče o proglašenju Univerziteta u Beogradu za istorijsko mesto od značaja za razvoj fizičkih nauka, ustanovljavanje nagrade "Milutin Milanković", kao i postavljanje izložbe o Milankovićevoj teoriji u zgradi Rektorata, u Mikrogaleriji Centra za promociju nauke i na još nekoliko lokacija od značaja za nauku u Beogradu.

Na svjetski dan klimatskih promjena, 4. novembra, u Mikrogaleriji Centra za promociju nauke postavljena je izložba posvećena Milutinu Milankoviću, što je ujedno označilo početak programa obilježavanja sto godina Milankovićeve teorije o klimatskim promjenama.

Tanjug

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Januar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31