fbpx

120111582 682879815658900 945115156281855153 n

„Izvještaj iz sjene – Provjera stvarnog stanja ekoloških zakona u Bosni i Hercegovini i putevi za napredak“, naziv je dokumenta koji je danas u Banjaluci predstavio Centar za životnu sredinu (CZZS).

Autor: Impuls

Dokument je, kako je rečeno, pokazao da, pored toga što zakoni u nekim oblastima nisu usklađeni sa EU direktivama, nadzor nad primjenom propisa uglavnom izostaje, dok se rad inspekcijskih organa stavlja u drugi plan.

„Izvještaj iz sjene“ je rezultat rada ekoloških organizacija iz Bosne i Hercegovine okupljenih u „Partnerstvo 27“. Sadrži presjek stanja usklađivanja i primjene ekoloških zakona kako na državnom tako i na nivou entiteta i Brčko Distrikta, sa primjerima iz prakse u sferi primjene važećih zakona i potrebe za usklađivanjem.

Ratko Pilipović, eksterni pravni saradnik CZZS i jedan od autora izvještaja, pojasnio je da je ovim dokumentom obuhvaćeno pet oblasti Poglavlja 27, koje reguliše oblast životne sredine i klimatskih promjena, i sadrži smjernice za države koje žele pristupiti Evropskoj uniji. Oblasti obuhvaćene u Izvještaju, odnose se na horizontalno zakonodavstvo, sektor voda, industrijsko zagađenje, kvalitet vazduha, klimatske promjene i zaštitu prirode.

„Na kraju svake oblasti date su preporuke s ciljem jasnijeg i konciznijeg puta kojim usklađivanje treba da ide, a dokument takođe sadrži izdvojene zaključke i preporuke koje je neophodno primijeniti, kako bi se zaštita životne sredine što prije podigla na veći nivo svijesti državnih organa i građana“.

Vanja Junuzović, pravnica CZZS-a, je istakla da je proces pristupanja BiH Evropskoj uniji i paralelan rad na jačanju civilnog sektora koji se bavi temom životne sredine uzajamno povezan, te da je sinergija ta dva procesa rezultirala jačanjem manje radne grupe koja je posvećena praćenju, analiziranju i primjeni zakonodavnog okvira BiH.

„Od izrazite je važnosti imati na okupu grupu posvećenih pojedinaca i organizacija koje prate procese izmjena javnih politika na različitim nivoima. „Partnerstvo 27“ čine upravo ti pojedinci kroz svoje organizacije, i to: Centar za životnu sredinu Banjaluka, Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle, Aarhus centar u BiH iz Sarajeva, Eko forum iz Zenice, Crvena iz Sarajeva i Dinarica iz Mostara, čiji će zadatak svakako biti i da se u budućem periodu posvete unapređenju zakonodavstva u oblasti životne sredine u BiH, a prva aktivnost Partnerstva 27 je bila upravo izrada Izvještaja iz sjene“.

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Avgust 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4