fbpx

Mostarsko blato

Prvim terenskim istraživanjima počele su aktivnosti projekta “Očuvanje steno-endemske vrste prikanca (lat. Phoxinellus pseudalepidotus) na Mostarskom Blatu”.

Prikanac još uvijek nedovoljno istražena vrsta, zanimljiva je za mnoge istraživače, pa tako od 2000. godine raste naučni interes za prikanca.

Naučnici Bogutskaya & Zupančič (2003.) identificirali su prikanca kao endemsku vrstu ribe u Mostarskom blatu te proveli prvu studiju o životnom vijeku, staništu, mriještenju te ostalim biološkim karakteristikama. Prikanac živi do 4 godine, spolno sazrijeva već u prvoj godini života, a mrijesti se više puta u razdoblju većeg vodostaja na Mostarskom blatu (koje traje od kraja januara do kraja maja). Kada Mostarsko Blato nije poplavljeno živi pod zemljom.

prikanac riba

U istraživanjima koja su uslijedila naučnici sa Sveučilišta u Mostaru i Sarajevu zaključili da je prikanac steno-endemska vrsta, odnosno vrsta koja se nalazi isključivo na području Mostraskog blata. Izgradnjom hidroelektrane HE Mostarsko Blato (2010.), dodatnim radovima na izgradnji ceste i ilegalnim odlaganjem smeća zatrpana su pojedina izvorišta iz kojih prinakac izlazi i ponire što je uzrokovalo uz pretjeran ulov, krivolov, smanjenje brojnost populacije. Prikanac je zbog svih ovih činjenica uvršten na listu ugroženih vrsta Međunarodnog saveza za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN).

U cilju zaštite ove važne vrste osmišljen je projekat koji provodi Udruga Dinarica, a finansira Critical Ecosystem Partnership Fund (CEPF). Na projektu je angažovan prof.dr.sc. Jerko Pavličević s Agronomskog i prehrambeno tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru koji je s timom naučnika i stručnjaka započeo aktivnosti istraživanja riba na području Mostarskog blata.

Mostarsko blato 2

Projektom je planirana procjena brojnosti populacije prikanca, GIS mapiranje izvorišta iz kojih prikanac izlazi u sezoni mriještenja (odnosno ulazi u sezoni niskog vodostaja), te izrada Akcijskog plana za zaštitu ove vrijedne vrste. Također, kroz okupljanje zainteresiranih strana pokušat će se procjeniti svi uzroci smanjenja populacije prikanca, te predložiti mjere zaštite kako bismo očuvali ovu vrstu, ali i sveukupnu bioraznolikost Mostarskog blata, područja koje spada u najljepše prirodne rezervate Bosne i Hercegovine. Projekt će trajati godinu dana sa završnom konferencijom organiziranom u junu 2021. godine.

(AbrašMEDIA)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Oktobar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31