fbpx

1579706753.4613

Plastični otpad iz Velike Britanije spaljuje se u južnom turskom gradu i istoimenoj pokrajini Adana što utječe na onečišćenja tla i zraka te uništavanje prirodnih resursa. O tome svjedoče brojne fotografije nagomilanog plastičnog otpada, a o putovanju „reciklirane“ britanske plastike nedavno je izvijestio i BBC.

Otpad iz Velike Britanije završava u Turskoj gdje bi se trebao reciklirati, ali velike količine otpadne plastike se umjesto toga spaljuju uz ceste ove južne turske pokrajine čime se ugrožavaju lokalna poljoprivredna zemljišta. O gomilanju britanskog plastičnog otpada izvijestio je i BBC, prikazujući velike količine otpada u gradu Adana, točnije u četvrti Rüzgarlı Tepe o kojima je lokalno stanovništvo više puta obavijestilo nadležna državna tijela.

Zbrinjavanje otpada predstavlja velik problem i najbogatijim zemljama svijeta, a u zemljama koje ne raspolažu dostatnim kapacitetima i tehnologijom gospodarenja otpadom taj je problem još izraženiji. Naravno, taj je problem još veći ako u njima završava otpad iz najbogatijih zemalja svijeta.

Na to su upozorile lokalne organizacije za zaštitu okoliša te od turske vlade zatražile hitno ograničenje količina uvezenog otpada koji prijeti prirodnim resursima te zemlje. Istraživač mikroplastike na turskom Sveučilištu Çukurova, dr. Sedat Gündoğdu, tvrdi da turska industrija gospodarenja otpadom zloupotrebljava nedostatak zakonskih propisa te da je količina uvezenog otpada prevelika da bi se mogla odgovarajuće zbrinuti.

adana

Spaljivanje plastičnog otpada u turskom gradu Adana. / Foto: Duvar

„Spaljivanje nereciklabilnog otpada je najgora opcija, a to se u Velikoj Britaniji i ostalim europskim zemljama jako dobro zna“, rekao je dr. Gündoğdu. „Plastika sadrži velike količine kancerogenih kemikalija koje se oslobađaju kada se otpad spaljuje te tako onečišćuje tlo i ugrožava izvore hrane za životinje.“

Dr. Gündoğdu je dodao da je Turska u 2019. godini uvezla oko 160.000 tona plastičnog otpada, za što su izvoznici platili 26 milijuna dolara. U međuvremenu, članica Gradskog vijeća Adana i aktivistkinja za zaštitu okoliša Çiğdem Güvecin Dağdelen izjavila je da navedena zarada lokalno stanovništvo zapravo čini siromašnijima.

„Trgovina koja je usredotočena na profit, osiromašuje količinu i kvalitetu plodnog tla i poljoprivrede Adane", rekla je Dağdelen.

Vijećnica je rekla da spaljivanje plastike u Adani uzrokuje veliku štetu lokalnoj poljoprivredi, ali i zdravlju ljudi, dodajući da stanovništvo grada i pokrajine mogu očekivati smanjenje proizvodnje gotovo svih poljoprivrednih proizvoda.

S.F. / Ekovjesnik

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 5.5%
Ne - 81.7%
Možda - 11%

Ukupno glasova: 109
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Oktobar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1