fbpx

Prošlo je već godinu dana od postavljanja inovativne solarne biciklističke staze u nizozemskom gradu Krommenie, a impresivni rezultati koje ona polučuje ne prestaju iznenađivati čak niti njezine kreatore.

MediaThumbnailHandler

Naime, u proteklih godinu dana ova biciklistička staza u prosjeku je proizvela 70 kWh električne energije po četvornom metru staze, što je dovoljno za napajanje tri prosječne nizozemske kuće. Autori projekta SolarRoad nadaju se kako će uspjeh staze potaknuti još više gradova na usvajanje njihove ideje i prenamjenu postojećih staza u mini elektrane koje proizvode jeftinu i održivu električnu energiju.

Autori projekta napominju kako će se projekt isplatiti kroz narednih 15 godina, a do tada će tehnologija zemljanih fotonaponskih panela toliko uznapredovati da će vrijeme povrata novih investicija biti još kraće, a njihov utjecaj na cjelokupnu cestovnu infrastrukturu još veći. Dobivena energija će se u najmanju ruku moći koristiti za napajanje ulične rasvjete i signalizacije te skladištenje viškova energije u lokalnim mrežama. 

Iz SolaRoada napominju kako su ponukani uspjehom prvog projekta odlučili nastaviti razvijati nove i poboljšane premaze za panele te najavljuju kako će nove, unaprijeđene proizvode uskoro predstaviti na tržištu.

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / ENERGO MEDIA SERVIS

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5