fbpx

ribe okean

Sa zatopljenjem okeana i rijeka, povećanje temperature voda do kraja do vijeka moglo bi predstavljati veliku prijetnju ribljim vrstama o kojima ovisi čovječanstvo.

CNN piše da je ovaj zabrinjavajući zaključak objavljen u naučnom časopisu Science.

Među ugroženim vrstama su neke najkomercijalnije poput atlantskog bakalara, aljaške kolje ili buljookog lososa te ribe koje su favoriti u sportskom ribolovu poput sabljarke, barakude ili potočne pastrmke.

"Ako se klimatska kriza nastavi ovim tempom oko 60 posto ribljih vrsta obuhvaćenih istraživanjem moglo bi do 2100. godine imati poteškoće u razmnožavanju u sadašnjim staništima", naveli su naučnici.

Naučnici su utvrdili da kada bi se vlade obavezale zadržati globalno zatopljavanje do 1,5 stepena celzija broj ugroženih vrsta bio bi mnogo manji - samo deset posto.

"Više od polovine vrsta koje su potencijalno izložene riziku zapanjujući je podatak pa stvarno ističemo da je važno poduzeti akcije i ispuniti političke obaveze prema smanjenju klimatskih promjena i zaštiti morskih staništa", kazao je doktor Flemming Dahlke morski biolog s njemačkog instituta Alfred Wegener i jedan od autora studije.

Studiju je proveo tim naučnika u Njemačkoj koji su analizirali temperaturnu toleranciju za gotovo 700 vrsta koje obitavaju u morima i rijekama u klimatskim zonama širom svijeta.

Ranije studije osjetljivosti riba na promjene temperatura fokusirale su se na odrasle riblje jedinke.

Sad su naučnici proučili kako rast temperatura djeluje na najosjetljivije periode života ribe - one koji su presudni za razmnožavanje i opstanak vrste.

U gotovo svim slučajevima riblji embriji i ribe koje se spremaju proizvoditi jajašca i spermije osjetljivije su na temperaturne promjene od odraslih riba i riblje mlađi.

"Postoji razlika u toleranciji na promjene temperature od gotovo 20 stepeni celzija između ribljih embrija i odraslih riba", naveo je Dahlke.

Naučnici upozoravaju da se mnoge ribe neće moći prilagoditi na promjene temperature s obzirom na brzinu kojom se zagrijava planeta.

Danas oko tri milijarde ljudi ovisi o ribama kao izvoru hrane.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 5.5%
Ne - 81.7%
Možda - 11%

Ukupno glasova: 109
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Oktobar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1