fbpx

skakavac1

Virus nije jedina pošast koja je napala istočnu Afriku. Usred globalne pandemije bolesti Covid-19, ljudi se u ovom regionu bore sa, takođe, ozbiljnom pretnjom po njihove živote i domove: skakavcima.

Posle jedne od najvlažnijih godina od kad se sprovode merenja, skakavci su od prošle godine, učvrstili snage, jer su im vremenski uslovi dozvolili razmnožavanje generacije za generacijom, piše portal Science alert.
 
Nasrnuvši u milijardama, uništavaju dragocene pašnjake i useve, a cela katastrofa se smatra najgorim napadom skakavaca u poslednjih nekoliko decenija na region koji se proteže od Kenije, preko Etiopije i Jemena, pa sve do severne Indije.
 
Mada su mnogi opravdano zabrinuti zbog gladi i ekonomskog pada koji donose ove štetočine, entomolog Dino Martins smatra da oni predstavljaju više nego suštinsko upozorenje iz prirode.
 
"Koliko god su oni zastrašujući i dramatični, postoji dublja poruka, a ona glasi da mi menjamo životnu sredinu", rekao je Martins nedavno za Harvard gazetu.
 
On radi u Istraživačkom centru Mpala u severnoj Keniji, i smatra da nema sumnje da su lokalno uništenje životne sredine, preterano napasanje stoke, deforestacija i širenje pustinja stvorili idealne uslove za masovno razmnožavanje skakavaca.
 
Do njihove najezde došlo je prošle godine, posle neuobičajeno toplog i vlažnog vremena, zbog čega su se namnožili u stotinama milijardi primeraka. U narednih nekoliko nedelja očekuje se da se njihov broj utrostruči.
 
"Kada se krećete u rojevima, kao što se oni kreću, to je, zapravo, neverovatno iskustvo. Dok su mladi više su crvenkast-ružičasti, a kako stasavaju postaju žuti, i dok lete oko vas u toj fazi, vidite oko sebe sva ta crvenkasto-žućkasta krilca, i osećate njihov blagi orašasti miris, a okružuje vas mnogo ptica, kojima su oni hrana", pojasnio je Martins.
 
Danas ovi insekti uspešno mogu biti kontrolisani zaprašivanjem iz helikoptera. No, ekolozi smatraju da to nije dobro ni po ljudsko zdravlje ni po životnu sredinu. Klimatske promene su, naposletku, promenile naše vremenske prilike, donevši više kiša u pomenute predele, što još više pogoduje razmnožavanju skakavaca.
Autor: N1

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2