fbpx

kaktusi v dome horosho ili ploho primeti i sueveriya domashnie kaktusi vred i polza 2

Kaktusi su sukulentne uglavnom bodljikave biljke koje pripadaju porodici Cactaceae i odlično se suprotstavljaju suši. Sukulentne biljke ili sukulenti su biljke koje spremaju vodu u svoje povećane listove, stabljike ili korijenje.

Kaktusi su vrlo raznovrsni što se tiče oblika i veličine, a većina njih živi u sušnim staništima. Kaktusi pripadaju familiji Cactaceae koja sadrži oko 127 rodova sa oko 1.750 poznatih vrsta.

Kaktus ne živi bez vode, već uspijeva vrlo uspješno preživjeti duga razdoblja bez kiše.

Biljke koje rastu pod uobičajenim uvjetima života, troše mnogo vode. Lišće preuzima vodu iz soka, pa voda kroz lišće i isparava.Kaktus živi bez lišća. Stabljike su mu takve da je vrlo malo površine izloženo izravnim sunčevim zrakama. Kaktus gotovu uopće ne ispušta vlagu. Pored toga, stabljike su mu debele, tako da se u njima voda nagomilava, a presvuče­ne su debelim pokrivačem, pa je voda tako još bolje zaštićena.

Kaktusi kao endemiti rastu isključivo u Americi. Neke vrste iz roda Rhipsalis doprli su do Afrike i Indije. Posle otkrića Amerike kaktusi su prenijeti u Evropu, gdje su se odomaćili i kao divlji proširili oko Sredozemnog mora. U Australiji su vrste iz roda Opuntia postale korov.

Bodlje kaktusa odbijaju žedne životinje, koje bi se mogle napojiti iz njegovih spremišta vode. Na taj način, neki od najvećih kaktusa mogu i po dvije godine živjeti bez vode.Kaktusi su zapravo biljke cvjetnice, s cvjeto­vima koji se razvijaju u plodove sa sjemenom. Postoje preko tisuću poznatih vrsta kaktusa. Oni rastu u Južnoj i Srednjoj Americi, Meksiku i u jugozapadnom dijelu Sjedinjenih Američkih država. Vrlo su različiti, od najmanjih, koji rastu pri zemlji, do divovskog, koji može dostići visinu od 10 do 22 metra.

Od soka nađena u stabljikama kaktusa prave se lijekovi i pića. Od stabljika i plodova se prave ukusni slatkiši, koji se ostavljaju i za zimu. Kada se sade u razne posude, neophodno im je osigurati dobar odvod vode. Ljeti kaktus valja zalijevati svaka četiri dana, a zimi svaka dva tjedna.

 geek.hr

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Juli 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2