fbpx

solarna elektrana

Rađa se otok na sunčani pogon

Iako s odgodom zbog epidemije, upravo je počela izgradnja sunčane elektrane Orlec Trinket - Istok s rokom u travnju 2021. Priprema se dokumentacija za još jednu sličnu elektranu - Orlec Trinket - Zapad, kao i za solarnu elektranu kod Filozića, u koju bi sredstva uložila lokalna zajednica, javlja Novi list.

Zavod za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije je četiri godine pripremao projektnu dokumentaciju za gradnju elektrane koja je Prostornim planom PGŽ-a proglašena građevinom od županijskog značaja. Projekt je preuzeo HEP sporazumom o suradnji koji su, uz predsjednika Uprave Franu Barbarića, potpisali zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić i Zdravko Tuba, tadašnji gvardijan samostana. Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 45 milijuna kuna, a investitora prati Regionalna energetska agencija Kvarner čiji je osnovni zadatak poticanje proizvodnje energije iz obnovljivih i alternativnih izvora u Primorsko-goranskoj županiji.

Izazovan poduhvat

HEP je potom na natječaju kao najpovoljnijeg izvođača odabrao zajednicu ponuditelja, tvrtke PVI Solar, PVI GmbH, Intecco i Deling. Izvođač je uspio pripremiti teren, iskrčiti raslinje i izravnati zemljište, a onda je epidemija gotovo onemogućila putovanja na otok te se nije moglo započeti s građevinskim radovima. Čim su to prilike dopustile organizirano je uvođenje izviđača u posao koji sada može započeti s gradnjom dugoočekivane elektrane.

„Svaki poslovni poduhvat na otoku posebno je izazovan, pa tako i ova investicija. Primjerice, opremu koju ćemo ugraditi u elektranu dopremit ćemo s četrdesetak šlepera, a za izvođenje građevinskih radova koristit ćemo i lokalne tvrtke. Ugovoreni rok dovršetka radova je travanj sljedeće godine, ali, ako nam to vremenske prilike budu dopustile, očekujemo da će sve biti gotovo do kraja godine“, izjavio je Nebojša Dulić, direktor tvrtke PVI Solar.

Creska elektrana obuhvatit će površinu od 17,3 hektara oko dva kilometra sjeverno od naselja Orlec, istočno od otočne magistrale Porozina – Mali Lošinj. Sunčana elektrana podijeljena je na 13 segmenata pojedinačne snage 500 kW, dakle ukupna joj je instalirana snaga 6,5 MW. Očekivana proizvodnja električne energije iznosi gotovo 8,5 milijuna kWh godišnje, što je dovoljno za opskrbu oko 2.000 prosječnih kućanstava.

U pripremi i »Zapad«

Uz elektranu Orlec Trinket – Istok, Zavod za prostorno planiranje PGŽ-a priprema dokumentaciju za još jednu sličnu elektranu u neposrednoj blizini, nazvanu Orlec Trinket – Zapad i upravo je provedena javna rasprava o Studiji Glavne ocjene prihvatljivosti za ekološku mrežu, jedan od postupaka koje treba provesti kako bi se došlo do lokacijske dozvole.

Osim te dvije velike sunčane elektrane, Grad Cres jedan je od suosnivača nove energetske zadruge kojoj je cilj izgradnja solarne elektrane na području Tramuntane. Cilj je u energetsku zadrugu uključiti što više subjekata iz javnog i poslovnog sektora te fizičke osobe s cresko-lošinjskog otočja. Projekt solarne elektrane u blizini Filozića pokrenuo je privatni vlasnik zemljišta i obratio se Gradu Cresu i Otočnoj razvojnoj agenciji (OTRA) koji su se rado odazvali jer se radi o prvom projektu u sklopu energetske tranzicije cresko-lošinjskog otočja u koji će se moći uključiti šire građanstvo.

Grad Cres želi u budućnosti uključiti što više građana u energetsku tranziciju bilo kroz povećanje energetske učinkovitosti u domaćinstvima ili povećanjem korištenja obnovljivih izvora energije. Sredstva za takve projekte, pogotovo za kućanstva, bit će raspoloživa kroz natječaje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a Cresani su postavili zahtjevan cilj – dekarbonizaciju otočnog energetskog sustava do 2040. godine.

Walter Salković / Novi list

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Juli 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2