fbpx

sismis

"Krvavi francuski poljubac" jedan je od načina uspostavljanja prijateljstva kod vampirskih šišmiša, a njegova svrha je razmjena krvi u razdoblju kada nema hrane.

Istraživači su tokom posmatranja letećih sisara utvrdili da je neuobičajeno ponašanje važan dio njihovog zbližavanja i povezivanja.

Šišmiš-vampir ugine od gladi ako ostane bez hrane tokom tri dana, pa je razmjena krvi spas od smrti. Istraživanje obavljeno u časopisu Current Biology imalo je cilj otkriti kako šišmiši stvaraju veze unutar vrste.

Kada se jedinka izolira u svom leglu, dolazi do kontakta s nepoznatom jedinkom iz neposredne blizine. Dolazi do grickanja i lizanja usta, a zatim razmjene hranjivih tvari iz krvi.

"Pojava se može uočiti u ponašanju jedinki iz različitih kolonija, ali i kod članova iste grupe koji pokušavaju spasiti živote jedni drugima", objašnjava autor istraživanja i profesor Univerziteta u Ohiju Gerald Carter.

Carter dodaje da ovakvo ponašanje može osigurati hranjive tvari jedinkama koje gladuju tokom čitave noći.

"Dijeljenje krvi se može usporediti s hranjenjem mladunaca ptica. Ipak, ponašanje šišmiša vampira odnosi se i na odrasle jedinke", navodi Carter.

Skloni su timarenju čak i kada je njihovo krzno potpuno čisto, pa ovaj tip ponašanja nije samo održavanje higijene.

Šišmiš-vampir je jedini sisar koji se hrani krvlju i često napada veće životinje poput goveda. Leteći sisavci dnevno mogu popiti količinu krvi koja odgovara polovini težine njihovog tijela. Ostali srodnici iz redova šišmiša najčešće se hrane voćem, insektima i nektarom, piše BBC.

Istraživanje iz novembra otkriva da šišmiši koji formiraju veze u zatočeništvu ostaju povezani i u divljini.

Index.hr

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Avgust 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4