fbpx

scientists build anti solar panel generates power dark

Kalifornijski naučnici razvijaju prototip solarnog panela koji će raditi po obrnutom principu u odnosu na one na koje smo navikli i koji će stvarati energiju – u mraku. Stručnjaci sa tamošnjeg univerziteta objasnili su kako su osmislili takozvani anti-solarni panel.

Regularne ćelije „hvataju“ energiju Sunca koja putuje ka našoj planeti, a američki izum zaustavlja energiju koja putuje u obrnutom pravcu. Njihove suprotnosti za generisanje struje koriste toplotu koja isijava sa površine Zemlje kada se smrači.

Polazište Amerikanaca bila je misao da smo upotrebom ćelija na Sunčevu energiju trenutno ograničeni na snabdevanje električnom energijom isključivo tokom dana i predaju viška u elektromrežu, a niko ne želi da ostane bez struje onog trenutka kada Sunce zađe.

Prvobitni modeli anti-solarnih panela u idealnim uslovima emitovali su 50 W električne energije po kvadratnom metru, što je jedna četvrtina ukupne proizvodnje uobičajenih solarnih ćelija.

Anti-solarni paneli su i dalje u fazi testiranja i ne zna se kada će ugledati „toplotu noći“. Uređaji bi, pak, radili i danju ukoliko ne bi bili izloženi direktnom zračenju Sunca ili usmereni na drugu stranu.

Jelena Kozbašić - energetskiportal.rs

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Juli 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2