fbpx

Pomor ribe u Velikom backom kanalu cekaju se analize

U Velikom bačkom kanalu između Srbobrana i Vrbasa primjećene su velike količine uginule ribe, a zagađenje je najvjerovatnije došlo iz pravca Vrbasa, Kule i Crvenke.

Kako je saopštilo JVP "Vode Vojvodine" na površini vode primjećena je velika količina ribe kako pluta duž vode u potrazi sa kiseonikom, prenosi Radio televizija Vojvodine. Preduzete su sve mjere kako bi se ublažile posljedice zagađenja.

To preduzeće je nakon prvih informacija sa terena počelo da povećava protok vode na ustavi Kucura na 7 kubnih metara u sekundi, da pumpa vodu na CS Bogojevo, podignuta je ustava Bečej kako bi se voda što prije povukla iz zone Srbobrana, kako bi se otklonile posljedice i sanirala šteta.

Navodi se i da su ribočuvarske službe istog dana pokupile svu uginulu ribu i odnijele u kafileriju na spaljivanje.

"Ovim mjerama JVP ''Vode Vojvodine'' uradile su sve iz svoje nadležnosti radi ublažavanja posljedica havarijskog zagađenja, odnosno poboljšanje kvaliteta vode u kanalu. Danas je ponovo izvršena kontrola vode na predmetnoj lokaciji. Pored svih učinjenih mjera, rezultati nisu zadovoljavajući, odnosno kvalitet vode nije poboljšan, što znači da se voda i dalje zagađuje. Vodna inspekcija je na terenu i trenutno se ustanovljava mogući uzročnik zagađenja vod", navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je na području opštine Vrbas, Kula i Crvenka registrovano ukupno 18 zagađivača čiji rad može da se dovede u vezu sa predmetnim zagađenjem, kao i da taj dio kanala karakteriše kontinualno ulivanje otpadnih voda.

Tanjug

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Septembar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3