fbpx

6posumljasvasnje

Na Jahorini je danas u toku realizacija akcije pošumljavanja te planine kojom će biti zasađeno 10.000 novih sadnica smrče i bijelog bora.

"Akciju realiziramo u saradnji sa javnim preduzećima Šume Srpske i Šumsko gazdinstvo Jahorina kojima zahvaljujem na saradnji i podršci na ovom ali i ostalim projektima koji su u toku na Jahorini", kazao je tim povodom na press-konferenciji direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić.

Dodao je da je "Jahorina jedno od najvećih gradilišta trenutno te da neki od infrastrukturnih projekata podrazumijevaju i sječu šume", ali da su su se odlučili da se akcijom pošumljavanja "oduže prirodi".

"Projektom je predviđeno da pošumljena lokacija zaštiti ski staze od vjetra ali i uljepša izgled planine", kazao je Ljevnaić.

Prema njegovim riječima, na Jahorini postoji još mnogo lokacija pogodnih za pošumljavanje koje će biti obuhvaćene u nekim narednim akcijama.

"U akciji učestvuje više od 80 volontera koji zajedno sa nama žele podići svijest o važnosti i zaštiti šume kao jednog od najvažnijih resursa. Svako zasađeno drvo je veliki dar za planinu ali i naš poklon budućim generacijama", dodao je Ljevnaić, saopćeno je iz Olimpijskog centra Jahorina.

Podršku akciji dao je i Međunarodni centar za mir, a Olimpijski centar Jahorina je dobio i Povelju za izuzetnu aktivnost i doprinos obilježavanju Međunarodnog dana mira.

(Fena) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

April 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3