fbpx

foke pixabay

Najmanje 60 mrtvih foka otkriveno je na obalama Beringovog i Čukotskog mora na severozapadu Aljaske, a naučnici pokušavaju da otkriju šta je uzrok njihove smrti, saopštila je Nacionalna uprava za okeane i atmosferu.

Uginule bradate, pegave i prstenaste foke pronađene su u oblasti od južnog dela Beringovog moreuza do obale Čukotskog mora iznad Arktičkog kruga, precizira se u saopštenju.
 
Beringovo i Čukotsko more su mnogo plići nego što je normalno, a temperatura na površini je daleko viša od uobičajene, navode naučnici.
 
Ipak, uzrok pomora foka još je nepoznat, izjavila je Džuli Spigl, portparolka Nacionalne uprave za okeane i atmosferu.
 
"Radimo na tome da dovedemo eksperte za naše morske sisare, a naši partneri će sakupiti uzorke. Moguće je da su u pitanju štetne alge, ali može da bude i još mnogo toga", navela je Spigl.
 
U Beringovom moru više skoro da nema leda, a letnje topljenje došlo je najmanje tri nedelje pre uobičajenog termina, dok je topljenje u Čukotskom moru poranilo oko mesec dana, kaže klimatolog Brajan Bretšnajder.
 
Temperature površine vode duž obala Beringovog mora i južnog dela Čukotskog mora prošlog meseca su bile 4.5 stepena iznad normale, a znatno su više od uobičajenih i ove nedelje, podaci su Nacionalne uprave za okeane i atmosferu.
 
Bradate, pegave i prstenaste foke koriste sante leda kao platforme dok tragaju za hranom, kao i za odmor i podizanje mladunaca.
 
Izveštaji o uginulim fokama stižu u isto vreme kada i vesti o otkrićima mrtvih sivih kitova duž američke Zapadne obale, od Kalifornije do Aljaske.
 
Pomor kitova označen je kao "neuobičajeni smrtni događaj", što je klasifikacija zbog koje se otvara posebna istraga.
 
Nije jasno da li su uginuća foka i kitova povezana.
Autor: Tanjug

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Januar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31