fbpx

za doljanku 01 min

Udruženje „Za Doljanku“ će nastaviti da se bori svim pravnim sredstvima kako bi se izgradnja male hidroelektrane (mHE) Zlate na rijeci Doljanci zaustavila, zaključak je javne tribine održane u Jablanici nakon što niz protesta protiv ovog izgradnje ovog postrojenja nije dao željene rezultate.

Izgradnjom ove male hidroelektrane uništiće se životna sredina, turistički potencijal, biljne vrste, kao i najveće mrijestilište ribe glavatice u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, a samo će pojedinci profitirati, ističu građani koji se protive izgradnji mHE Zlate.

Dženan Šašić, predsjednik udruženja “Za Doljanku” kaže da postoji niz nepravilnosti kada je riječ o ovom projektu.

„Studija uticaja na životnu sredinu izrađena je za prvobitni kapacitet mHE 3,2 megavata (MW), a kasnije je povećana na 4,5 MW. U međuvremenu, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona dala je koncesiju za mHE Zlate jačinu od 3,2MW, što se svakako ne podudara sa Studijom uticaja na životnu sredinu. Takođe, urbanistička i građevinska dozvola ne nasljeđuje trasu koja se navodi u pomenutoj Studiji“, ističe Šašić. On dodaje da su stanovnici mjesne zajednice Zlate i ostalih mjesnih zajednica iskazali nezadovoljstvo i protivljenje ovom projektu, ali i da se mnogi plaše da se pridruže borbi protiv izgradnje.

Na javnoj tribini učestvovali su i predstavnici Centra za životnu sredinu koji već više od godinu dana podržavaju građane Jablanice u njihovoj borbi.

«Koliko god raste pritisak na naše rijeke, ohrabrujuće je vidjeti sve više zajednica koje se odlučno i istrajno bore protiv ovako štetnih projekata», rekao je Miloš Orlić iz Centra za životnu sredinu.

Izgradnja mHE Zlate je počela u oktobru prošle godine, a investitor je poznati BH košarkaš Mirza Teletović koji je izvođenje radova povjerio firmi u vlasništvu svoga oca „EKO – VAT“.

Iako iz Opštine Jablanica tvrde kako je izgradnja ove mHE od strateškog značaja za opštinu, podaci govore drugačije.  Naime, opština Jablanica, na ime izdate koncesije, za jednu godinu će imati dobit od 50.000 KM od mHE Zlate, a investitor 1,8 miliona KM.

Doljanka je rijeka koja izvire na padinama planine Vran na nadmorskoj visini od 1324m, a u Neretvu se uliva u Jablanici na 220m nadmorske visine. Stručnjaci navode kako su bh. planine Čvrsnica, Čabulja, Vran i Prenj jedan od najljepših krajolika Evrope, zbog čega se ovo područje već dugi niz godina planira proglasiti i nacionalnim parkom.

„Proglašenjem Nacionalnih parkova (NP) Prenj i Čvrsnica-Čabulja-Vran bi se spriječilo dalje uništavanje životne sredine, ali i sama regija bi turistički procvjetala“, istakao je Anes Podić iz Eko akcije iz Sarajeva.

Kao primjer naveo je italijanski Nacionalni park Monte Pollino, a sličnost tog lokaliteta sa ovim u BiH se ogleda u endemskoj vrsti bora poznatijem kao „munika“, koji raste samo na jugu Evrope, na planinama Balkanskog i Apeninskog poluostrva.

Vođeni nizom primjera poput rijeke Ugar ili Kraljuščice, čija korita su dovedena do neprepoznatljivosti, postavlja se pitanje kakva je to budućnost rijeka u BiH ukoliko se nastave sve masovnije izgradnje malih hidroelektrana?

Prema riječima Anesa Podića, obeshrabrujuća činjenica je i da, za one koji “ubiju rijeku”, u Bosni i Hercegovini ne postoji kazna.

CZZS

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Decembar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1