fbpx

zagađenjezr

Izložba fotografija “#pričajmoozraku”, koju je organizovala Ambasada Švedske u Bosni i Hercegovini s ciljem podizanja svijesti građana Sarajeva o štetnom dejstvu zagađenja zraka, otvorena je juče u dvorištu Ambasade.

Autori izložbe su bh. građani koji su učestvovali u Facebook kampanji “#pričajmoozraku”, a pobjednik je mladi fotograf Kemal Softić.

Ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg ističe da se sve zemlje bore protiv zagađenosti, ali da je u BiH situacija jedna od najgorih na svijetu i potrebni su značajni napori da se stanje poboljša.

“Mnoge zemlje su dokazale da je moguće poboljšati situaciju, a Švedska zemljama pruža potrebne ekspertize da bi pomogli u izradi okolišne strategije i adekvatno mjerenje zagađenja zraka, a također podržavamo projekte energetske efikasnosti na javnim objektima. Želimo uključiti građane BiH u javne rasprave vezane za ovaj problem”, kazao je Hagelberg.

Naglasio je da Švedska u BiH godišnje ulaže 17 miliona eura, te da je trećina tog iznosa usmjerena za projekte očuvanja okoliša.

Podaci pokazuju da građani BiH udišu najzagađeniji zrak u Evropi, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije iz 2012. godine, zagađenje u BiH može izazvati više od 3.500 preuranjenih smrtnih slučajeva godišnje.

Anes Podić iz Udruženja “Eko akcija” ističe da je stanje svijesti građana BiH po pitanju zagađenosti nešto bolja, ali da situaciju može promijeniti samo odlučna akcija predvođena političkim elitama.

“Na žalost političke elite dobrobit građana i njihovo zdravlje apsolutno ne interesuju. Svjedoci smo da su ovih dana zaokupljeni samo diobom vlasti, a rješenje naših problema se ne nazire. Sarajevo je bilo na dobrom putu da u potpunosti riješi problem zagađanja, nakon što je 70. godina uloženo mnogo truda i novca, ali zaštita okolišta u BiH danas je gora nego prije”, kazao je Podić.

Dodaje da je sarajevska deponija otpada prije 15 godina bila skoro u potpunosti sređena, a sada je u potpunom neredu.

Vlada Švedske će izdvojiti četiri miliona eura za poboljšanje kvaliteta zraka u BiH, u periodu od 2018. do 2022. godine.
(FENA)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Maj 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5