fbpx

39905914 10156595250987208 4282342578935824384 n 810x456

Pod plaštom „čišćenja“ korita, 2017 godine izvršen je monstruozni čin – u gradskom dijelu toka izvađena je duša rijeke Sane, njena sedra stvarana hiljadama godina koja je dom svemu živom u njoj i koja održava prirodnu ravnotežu rijeke. Bez čvrstog opravdanja za efikasnost vađenja sedre u sprječavanju poplava, taj zločin se nastavlja – pripremne radnje su u jeku!

Ukoliko ih ne zaustavimo, planirani radovi će u potpunosti dokrajčiti ovu živopisnu krajišku ljepoticu koja nam nesebično daruje svo svoje nemjerljivo bogatstvo i koja je duboko utkana u najdraža sjećanja.

Sana ne može sama da se odbrani i trebaju joj hrabri i moralni ljudi koji su svjesni da je prirodno nasljeđe neprocjenjivo dobro svih nas. Dok je još uvijek ostalo života u njoj, ne dozvolite da Sana bude dokrajčena neodgovornošću, iskvarenošću i bahatošću pojedinaca. Potpišite peticiju kojom tražimo:

1. da Federalno ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo trenutačno zaustavi sve radove na iskopavanjima korita rijeke Sane do izrade stručne studije uticaja na okoliš koja će dati objektivnu procjenu posljedica do sada urađenih radova i posljedica eventualnih budućih radova u koritu rijeke Sane,

2. da Federalni vodni inspektorat ispita do sada provedene radove i da  obavijesti tužilaštvo o saznanjima o eventualno počinjenim prekršajnim i/ ili  krivičnim djelima  do kojih je došlo tokom radova na Sani.

Link na potpis peticije: https://www.onlinepeticija.com/stop_zlocinu_nad_sanskim_sedrama?uv=13528014

F21

ARGUMENTI: 

Tokom javne rasprave i procesa dobivanja kreditnih sredstava Svjetske banke Općina Sanski Most je dala lažne informacije o predmetu i obimu iskopavanja – umjesto čišćenja korita od naplavina i mulja, u potpunosti su uništene sedre!

Uništeno je javno dobro i prirodni resursi koji su od ogromnog značaja za očuvanje  biološke i geološke raznolikosti Bosne i Hercegovine, sa posebnim naglaskom na devastaciju staništa mladice koja je zaštićena riblja vrsta, kao što je i njeno stanište u Sanskom Mostu proglašeno zaštićenim područjem!

Radovi koji su provedeni su u suprotnosti sa odredbama Federalnog zakona o vodama – pri provođenju mjera zaštite od poplava moraju se očuvati hidromorfološke karakteristike vodotoka, korito i obale, kao  i opstanak vodnih organizama!

Radovi koji su provedeni su u suprotnosti sa odredbama „EU „Direktive o staništima“, „EU Direktive o vodama“ i „Planom upravljanja vodnim područjem na rijeci Dunav“. BiH je potpisnica sva tri navedena dokumenta!

Zbog netačnih informacija o planiranim i provedenim radovima nije tražena studija uticaja na okoliš koja  bi pokazala da se vađenje sedre nije smjelo desiti!

Radovi imaju negativan uticaj i na eroziju tla i na sedrene pragove koji se nalaze na područjima koja su uzvodno od mjesta kopanja!

Efekti spriječavanja poplava kroz provedene radove su pod velikim znakom upitnika i neophodno je provesti ozbilju reviziju Hidrauličke analize koja je urađena u novembru 2017!

Motivi iskopavanja su upitni – informacije upućuju na moguće stjecanje profita od prodaje izvađenog materijala, a postoje indicije da su vezani i uz planove izgradnje HE u naselju Čaplje!

Nepovratno je uništen sanski pejzaž koji je imao višestruko značenje – grad je izgubio svoj identitet, a rijeka Sana svoju sportsko-rekreacijsku, društvenu i kulturnu  funkciju!

Potpisivanje peticije će uzeti minutu vašeg vremena. Ta minuta može značiti život za Sanu!

Pozivamo vas da na sljedećem linku pročitate tekst peticije u cjelosti. Tu su detaljno izloženi svi argumenti zašto se iskopavanje sedre iz rijeke Sane nije smjelo desiti. I zašto se neće nastaviti!

Puni tekst peticije

Ne damo Sanu peticija protiv radova na rijeci zločin rijeke BiH Balkan šljunak sedre uništavanje prirode1

Neformalna grupa građana “Bijeli brodovi – Zaštita rijeke Sane”   Kontaktirajte autora peticije

www.mreza-mira.net

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 30.8%
Ne - 69.2%

Ukupno glasova: 13
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 40%
Ne - 60%

Ukupno glasova: 5
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Državni nivo - 28.6%
Entitetski nivo - 0%
Lokalni nivo - 0%
Građani - 7.1%
Sve od navedenog - 64.3%

Ukupno glasova: 14
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Avgust 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5