fbpx

1doljanka

Mirni protestni skup protiv izgradnje malih hidroelektrana (MHE) na rijeci Doljanci održan je juče u Jablanici pod sloganom “Zajedno za Doljanku”. 

Protest je okupio desetine građana Jablanice i Udruženja iz  Fojnice,  Kruščice,  Konjica,  Sarajeva,  Banjaluke i Mostara udruženih  u  Koaliciju  za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine.

-Gradnjom MHE trajno bi se uništile istinske prilike za razvoj lokalne zajednice, a to su flyfishing (pecanje na mušicu), sportski ribolov, kampiranje u prirodi odnosno razvoj održivog turizma. Ovo područje  je  veoma  privlačno  kako  za  mnogobrojne  naučnike  (botaničare,  geologe,  zoologe, šumarske inžinjere), tako i za planinare, bicikliste i ostale ljubitelje prirode. Imamo prekrasne i netaknute prirodne krajolike koje će trajno narušiti i uništiti gradnja MHE –, objasnio je Dženan Šašić u ime grupe građana Jablanice koji protestuju.

1doljanka 2

Oni ističu da se gradnjom hidroelektrana eksploatiše prirodno i zajedničko dobro te uništava biljni i životinjski svijet.

-Bosna i Hercegovina je zemlja bogata prirodnim resursima, a većina rijeka na kojima je planirana gradnja  hidroelektrana  bogata  je  pitkom  vodom.  Pravo  na  pristup  vodi  daje  se  privatnim investitorima  za  proizvodnju  električneenergije  a  sa  druge  strane  uskraćuje  pristup  lokalnim zajednicama koje su tu i nastale upravo zbog dostupnosti vode. Privatni interes se predstavlja kao javni i tako se dodjeljuju koncesije od kojih samo pojedinci imaju koristi dok su štete na strani prirode i stanovništva lokalnih zajednica –, istakao jeAnes Podić iz Eko-Akcije Sarajevo.

1doljanka 3

Razlozi  zbog  kojih  se  mještani  protive  gradnji  MHE  na  rijeci  Doljanki  su:  uništavanje  jedine preostale  tekuće  rijeke  kroz  grad  Jablanicu;  uništavanje  jedinstvenog  ekosistema  predviđenog zaštićenog  područja  Čvrsnice  i  Prenja;  uništavanje  rijeke  koja  je  prirodno  mrijestilište  ribe glavatice (Salmo marmoratus); uništavanje onog što su naši preci očuvali i što bi buduće generacije trebale koristiti za održivi turizam.

-Pojedinac  od  javnog  dobra  koje  pripada  svim  građanima  i  građankama  pravi  vlastiti  profit  uz katastrofalne posljedice po ekosistem i lokalnu zajednicu. Ne želimo vodu u cijevima, želimovodu u prirodnom koritu!-, istakli su okupljeni mještani.

1doljanka 4

Predstavnica grupe građana Jablanice Naza Spahić istakla je da je u toku formiranje „Udruženja za Doljanku“:

-Ovo udruženje će nastaviti zajedno s vama i ostalim udruženjima da se bori za očuvanje ovog prirodnog bisera, kako javnim tako i pravnim akcijama te nastojati probuditi svijest građana da je pravo na vodu pravo svih nas i da ćemo se boriti za očuvanje rijeke Doljanke i svih rijeka na
području Općine Jablanica.  Građani i građanke Općine Jablanica ne dozvolite da ovo bude okidač
za rijeke Draganjku, Bijelu, Šanicu i ostale! –, poručila je danas Naza Spahić.

1doljanka 5

Doljanka je desna pritoka rijeke Neretve i duga je 18 kilometara sa padom od oko 400 m. Pravi je prirodni biser smješten na području planina Čvrsnica i Prenj koje su bile predviđene prostornim planom kao zaštićeno područje u kategoriji Nacionalnog parka. Teče kroz krečnjački kanjon koji je stanište  i  mrijestilište  kritično  ugrožene  endemske  vrste  pastrmke  „glavatica“  i  mnogih  drugih vrijednih i endemskih biljnih i životinjskih vrsta.

1doljanka 6

O projektu izgradnje malih hidroelektrana na ovoj rijeci niko od mještana nije bio obaviješten. Nakon  što  su  saznali  tu  informaciju,  stanovnici  ovog  područja  organizovali  su  peticiju  protiv projekta MHE koju je potpisalo čak 95 odsto mještana sela kroz koje rijeka protiče.

(Buka)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Maj 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6