fbpx

BRT3 1 10 Vrbas photoKatjaJemec LQ 09

Kajakaši su juče u Banja Luci ponovo izrazili protivljenje izgradnji hidroelektrana na Vrbasu.

U sklopu “Balkan River Tour 3” kajakaši iz “Balkan river defence tima”, predvođeni Rokom Rozmanom i kajakašima iz Banje Luke, prošli su dionicu rijekom Vrbas od Bijelog Buka do “Vrbas kampa” u Rekavicama, gdje je održana i konferencija za medije.

“Balkan River Tour” je turneja kajakaša koji putuju i veslaju rijekama Balkana, protestujući zbog uništavanja rijeka izgradnjom brana i hidroelektrana, otkrivajući pri tome zapanjujuće ljepote rijeka Albanije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije, saopćeno je iz ekološkog udruženja “Koalicija za Vrbas”.

Kajakašima iz Slovenije, Austrije, Njemačke, Kanade, Australije i Holandije pridružili su se i pružili podršku kajakaši iz Banje Luke.

– Naša ideja je ista, a to je da pomognemo lokalnom stanovništvu u borbi protiv brana, ne samo brana nego protiv sistema koji uništava sve što lokalno stanovništvo ima, kao što je i šansa za održivi turizam uz rijeke. Ove rijeke više vrijede bez brana jer od takvih projekata samo pojedinci imaju korist, dok lokalno stanovništvo ima samo štetu – izjavio je predstavnik “Balkan River Toura” Rok Rozman.

Osim Rok Rozmana i predstavnika “Balkan River Toura”, na konferenciji se predstavila i “Koalicija za Vrbas”, čiji predstavnici su iznijeli stav o planiranim hidroelektranama Krupa i Grbići na rijeci Vrbas.

– “Koalicija za Vrbas” u kojoj je više od 30 organizacija se ponovo okupila s ciljem da zaustavi izgradnju hidroelektrana na Vrbasu. Koalicija će u narednih nekoliko dana poslati svim nadležnim institucijama pismo sa 20 argumenata protiv izgradnje hidroelektrana na Vrbasu. Očekujemo da građani podrže naše stavove kao i da će institucije uvažiti naše argumente i donijeti časnu odluku u interesu građana ali i budućih generacija – izjavio je Viktor Bjelić uime “Koalicije za Vrbas”.

(FENA)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Jun 2019
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30