fbpx

fish 378286 960 720

260 km od obale South Caroline u SAD-u pronađen je veliki koraljni greben. Dug je oko 140 km, prenosi Geek.hr.

Otkriven je za vrijeme ekspedicije koju su vodili stručnjaci s National Oceanic and Atmospheric Administration, Bureau of Ocean Energy Management i United States Geological Survey.

Na plovilu Atlantis htjeli su istražiti tajanstveni dio južnog dijela Atlantskog oceana. Uz pomoć podmornice Alvin potvrdili su postojanje koralja iz dubokih mora koji pripada vrsti Lophelia pertusa. Znanstvenici su začuđeni što je ovaj koraljni greben ostao skriven toliko dugo vremena i što ga do sada još nitko nije pronašao.

Ovdje nije riječ o tropskom koralju koji živi u simbiozi s algama već o koralju iz hladnog mora koji preživljava bez algi. Oni se obično nalaze na dubini od 40 do 2000 m. Uz pomoć polipa hvataju hranu koja se jako brzo kreće uz pomoć morskih struja.

Koralj L. pertusa je pronađen u ponešto plićem području bliže obale. Živi na temperaturi od oko -13C. Zbog tako niske temperature pronađeni uzorci su se morali odnijeti jako brzo do laboratorija na Atlantisu kako ne bi doživjeli temperaturni šok.

Velika razlika između temperature dna i površine mora mogla bi dovesti do propadanja uzoraka. To znanstvenicima predstavlja najveću poteškoću prilikom proučavanja koralja iz hladnih mora.

Ovo otkriće je jako važno jer su koraljni grebeni mjesta velike bio raznolikosti i važan dio hranidbenog lanca. Budući da žive na dubinama većim od onih na kojima žive koralji iz tropskih mora, nisu toliko istraženi.

Zbog napretka tehnologije znanstvenici tek sada uspijevaju doći do većih dubina pri čemu otkrivaju do sada nepoznate biljne i životinjske vrste. Stručnjaci planiraju organizirati dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo točno stanje i veličina grebena.

 

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5