fbpx

international orangutan day meaningful how to save orangutans

Aktivisti za zaštitu životne sredine tvrde da sječa drveća u tropskoj šumi koja je dom ugroženih orangutana na ostrvu Borneo traje i godinu dana nakon što je indonežansko ministarstvo za šumarstvo i životnu sredinu naredilo obustavu eksploatacije šume.

Organizacija Grinpis je saopštila da je njena istraga u šumi Sungai Putri pokazala da je u toku operacija sječe sa najmanje šest ilegalnih naselja koja noću rade, a neka od njih su u područjima u kojima žive orangutani.

Slučaj šume koja se prostire na 57.000 hektara i koja je dom za oko 1.200 orangutana predstavlja test za sposobnost vlade da sprovede usvojeni moratorijum na isušivanje i eksploataciju velikih indonežanskih tresetišnih šuma, proglašen nakon velikih požara u sezoni suše 2015.

Požari su uništili 2,6 miliona hektara i obuhvatili dijelove Indonezije, Singapura, Malezije i južnog Tajlanda, bacajući tako svjetlo na ogromne rizike koje su preduzele kompanije za proizvodnju papira i palminog ulja, isušujući močvarna tresetišta da bi napravile industrijske plantaže, čineći ih tako veoma zapaljivim. Prema procjenama Svjetske banke, šteta od požara je iznosila 16 milijardi dolara.

Najnovija istraga je drugo otkriće komercijalne eksploatacije šume u manje od godinu dana.

Aktivisti su prošlog jula fotografisali i dronovima snimili dugački odvodni kanal pun vode, tešku mehanizaciju za uklanjanje zemlje i zasade drveća za papir uprkos naredjenju ministra za šumarstvo da dotične kompanije obustave operacije.

"Ovo je velika sramota za indonežansku vladu koja neprestano obećava da će zaštititi Sungai Putri", navodi se u saopštenju Grinpisa.

Iz ministarstva nije bilo komentara, ali je poluoficijelni veb sajt ministarstva 1. juna u članku naveo da ministar Siti Nurbaja brine o šumi i da bi ona "bez dileme bila uništena" da nije bilo kazni.

Eksploataciju šume Sungai Putri i kinesku investiciju u povezanu fabriku za preradu drveta podržavaju provincijski i okružni zvaničnici u provinciji Zapadni Kalimantan na Borneu.

Indonežanska kompanija koja ima dozvolu ministarstva za sječu šume i odobren plan rada, sada nadjačane moratorijumom, takođe nije komentarisala.

Grinpis je naveo da nije jasno da li ta kompanija vrši sječu ili su drugi iskoristili puteve koje je ona napravila da bi ušli dublje u šumu.

https://www.youtube.com/watch?v=ZRoiaRK_waE

Beta

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Januar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5