fbpx

dugina planina

Dugina planina ili Vinicunca, kako je nazivaju Peruanci, krajolik je koji oduzima dah zbog svojih prekrasnih boja. U ovom slučaju priroda je kao prava slikarica oslikala ovo područje nijansama tirkizne, crvene, ljubičaste i zlatne boje.

Nastala je prilikom pomicanja tektonskih ploča i taloženjem minerala milionima godina. Nalazi se na području Anda na oko 4.000 m nadmorske visine. Lokalno stanovništvo kaže da je planina otkrivena prije pet godina.

U međuvremenu pročula se vijest o njenoj ljepoti pa u posljednje vrijeme privlači velik broj planinara. Svakog dana vodiči vode u obilazak oko 1.000 planinara. Jedan od vodiča Santos Machacca kaže da je Dugina planina otkrivena tek nedavno zbog klimatskih promjena.

Stariji stanovnici su potvrdili kako je ova planina bila prekrivena snijegom. Međutim, zbog globalnog zatopljenja snijeg i led se počeo topiti. Niko nije mogao ni zamisliti kakva ljepota se skrivala ispod ledenog pokrova.

Machacca kaže da turisti vole dolaziti na ovo područje ne samo zbog predivnog krajolika već i zbog klime. Naime, kada se popnu na vrh, udišu svjež i čisti vazduh te se mogu povezati s Apusom. Prema legendi Apus je planinski duh koji čuva Ande.

Sve veće zanimanje posjetilaca je uticalo i na ekonomsku situaciju na ovom području. Otvorila su se nova radna mjesta za lokalno stanovništvo koje se većinom bavilo uzgojem alpaka. Oko 500 stanovnika se vratilo u svoja sela i sada rade kao vodiči. Naplaćuju tri dolara po osobi, a godišnje zarade oko 400 dolara.

Kada se radi o ekologiji, već sada se može vidjeti negativan uticaj turizma. Staza od 40,2 km je već erodirala zbog planinara, a močvara koja je bila stanište za patke je pretvorena u veliki parking. Vodiči većinom ne govore engleski i ne znaju pružiti prvu pomoć.

Mnogi turisti imaju problema s prilagođavanjem na visinu pa nose male boce s kisikom ili žvaću lišće koke. Sada se samo treba nadati da će lokalne vlasti uspjeti zaustaviti daljnje uništavanje ovog područja i da će se sami turisti početi savjesnije ponašati.

(geek.hr)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Decembar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1