fbpx

2734798 1300

Naučnici su razvili novu vrstu plastike koja se može beskonačno reciklirati.

Obična se plastika ne može više puta razgrađivati, jer se s vremenom počne raspadati, pa se od takve sirovine mogu izrađivati proizvodi za koje se može koristiti plastika slabije kvalitete, piše Daily Mail.

Primjerice, prozirna plastična boca se nakon reciklaže može iskoristiti u proizvodnji sintetičkih vlakana za tepihe. S druge strane, kod biorazgradive plastike, jednom kada se razgradi njezine se kemijske supstance ne mogu se ponovno iskoristiti za izradu plastike.

Proizvodnja plastike na globalnoj razini narasla je do te razine da se očekuje kako će prijeći 500 milijuna metričkih tona do 2050. godine. Kako se većina plastike proizvodi za jednokratnu upotrebu, ti materijali ostaju u okolišu stoljećima.

Jedino rješenje, kako ga vide naučnici Univerziteta u Coloradu, jest proizvesti plastiku koja će se moći ponovno koristiti. Stoga su razvili metodu hemijskog recikliranja u kojoj se plastika razgradi na sastavne dijelove koji se mogu pročistiti i ponovno pretvoriti u jednako kvalitetnu plastiku.

Dr. Jian-Bo Zhu i njegovi kolege, u studiji objavljenoj u naučnom časopisu Science, identificirali su dva katalizatora koji mogu s 85-postotnom učinkovitosti razgraditi polimer u konstitutivne monomere, pa se ti monomeri mogu ponovno iskoristiti.

- Otkrića poput ovog, prema kojem se plastični otpad može unedogled reciklirati bez štetnih učinaka na svojstva materijala mogu doprinijeti stvaranju svijeta u kojem se plastika po isteku svog životnog vijeka neće tretirati kao otpad nego sirovina za stvaranje visoko vrijednih proizvoda i tzv. djevičanske plastike - komentirao je Andrew Dove sa Univerziteta u Birminghamu.

Prije nekoliko dana objavljena je vijest da su naučnici slučajno razvili mutirani oblik bakterije koji može razgrađivati plastiku, odnosno može jesti polietilentereftalat (PET plastika) koji se koristi u proizvodnji plastičnih boca. Otkriće bi moglo značajno doprinijeti rješenju za rješavanje gorućeg problema zagađenja plastičnim otpadom.

Oslobođenje

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Decembar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1