fbpx

2610302 1300

Prema procjenama stručnjaka, ulaganje u uštedu energije je hiljadu i više puta jeftinije nego ulaganje u kapacitete potrebne za proizvodnju te iste količine energije.

Ta jednostavna formula još nije dovoljna da bi se vlade i ministarstva više aktivirali na projektima uštede energije. Dok se vlade ne odluče ozbiljnije upustiti u borbu zaštite okoline koja, između ostalog, podrazumijeva i uštedu energije, dotad sami građani mogu učiniti dosta toga, bar u svojim domaćinstvima da racionalizuju potrošnju energije.

Uz zaštitu okoliša stavka koja interesuje svakog građanina svakako je ušteda na računima za struju, plin... U nastavku teksta možete pročitati nekoliko savjeta na koji način možete doprinijeti smanjenoj potrošnji energije u vašem domaćinstvu i na taj način dati doprinos i u spašavanju okoline, ali i vašeg novčanika.

Izolacija

Posebnu pažnju, prije svega, treba posvetiti izolaciji kuće, jer dobra izolacija, osim gubitka topline, sprečava kondenzaciju i pojavu plijesni. Ne smijemo zaboraviti ni racionalno korištenje klima-uređaja. Stoga, na vrijeme provjerite izolaciju zidova, krovišta, stropova i podova kako biste procijenili mogućnosti popravka i poboljšanja na pojedinim elementima.

Ukoliko trebate kupiti klima-uređaj, kupujte one energetskog razreda A (najviši), jer su energetski najefikasniji i postižu uštede od 20 do 40 posto u odnosu na klasične uređaje i one s nižim energetskim razredom.

U zimskom razdoblju roletne i zavjese koristite noću kako biste spriječili gubitke topline kroz prozore, jer se na starim i lošim prozorima gubi više od 50 posto topline, a roletne mogu smanjiti te gubitke i za 10 posto. Ako postoje pukotine između prozora i zida kroz koje zimi prolazi hladan zrak, zatvorite ih odgovarajućim materijalima kao što je pur-pjena.

Svake godine prije sezone grijanja pozovite servisera da provjeri plinske (bojleri) ili uljne instalacije i plamenik. Naslaga kamenca od 1 mm na izmjenjivaču topline ili bojleru može smanjiti efikasnost uređaja za 10 posto.

U radijatore (centralno grijanje) preko ljeta može ući zrak koji smanjuje kapacitet rada (pola radijatora je toplo, a pola hladno). Stoga treba redovito odzračivati radijatore i cijelu instalaciju. Ako je temperatura zraka u prostorijama previsoka, ne snizujte je otvaranjem prozora, jer tako rasipate energiju. Smanjite grijanje radijatora ili ugradite termostatske ventile koji automatski reguliraju temperaturu.

Onim građanima koji se griju na drva preporučuje se da ne zatrpavaju ložište, jer će iskoristivost biti bolja ukoliko se pune manjim količinama cjepanica.

Rasvjeta u kućanstvima troši 10 do 15 posto električne energije. Zato maksimalno koristite dnevno svjetlo, redovito čistite prozore i ne postavljajte tamne zavjese ili previše biljaka ispred prozora.

Pranje suđa, veša

Zamijenite obične sijalice štednim, LED sijalicama koje troše šest puta manje električne energije. Kod običnih sijalica u svjetlost se pretvara svega pet posto uložene energije, dok se ostatak pretvara u toplinu, a LED sijalice traju i do 50 puta duže.

Pri kupnji novih pećnica, hladnjaka i perilica posuđa uvijek obratite pozornost na energetski razred - iako vas takvi uređaji u početku mogu više stajati, vremenom će se isplatiti.

Bilo bi idealno da su svi kućanski uređaji energetskog razreda A jer troše i do 40 posto manje energije od istih uređaja energetskog razreda D.

Kupite frižider koji odgovara potrebama vaše obitelji. Frižider srednjeg kapaciteta troši 300 kWh godišnje, bez obzira na to je li pun ili prazan, a mjesečna potrošnja raste do 20 kWh za svakih 100 litara dodatnog kapaciteta.

Pranjem suđa u mašini trošimo do 60 posto manje električne energije i do 85 posto manje vode nego kod ručnog pranja. Mašinu za suđe koristite samo kad je potpuno napunjena suđem, redovito provjeravajte filtere i omekšivače vode koji sprečavaju nakupljanje kamenca.

Za jedno pranje veša u mašini samo na zagrijavanje vode se potroši 90 posto električne energije. Smanjite potrošnju struje za 40 posto jednim pokretom ruke pri odabiru programa s 40°C na 30°C, uz iste učinke pranja.

Uvijek koristite veličinom optimalno grijaće kolo šporeta za odabranu posudu, prilagodite veličinu posude količini hrane koju kuhate i poklopite je jer se time uštedi i do 20 posto energije.

Staklokeramičke grijaće ploče vrlo precizno usmjeravaju toplinsku energiju na samo dno posude, pa su stoga učinkovitije nego klasične grijaće ploče. Pećnice s ventilatorom mogu uštedjeti od 10 do 15 posto energije, a zaprljane pećnice troše više energije nego one koje se redovito čiste.

Tuširanje

Izbjegavajte rad električnih uređaja u standby načinu rada kad god je to moguće, jer se tako troši i do šest posto električne energije u domaćinstvu.

Mikrovalna pećnica je energetski učinkovitija od obične pećnice zbog kraćeg vremena pripreme hrane. Uštede mogu ići i do 50 posto, i to za pripremu malih količina hrane, a naročito prilikom podgrijavanja.

Kompjuter uvijek gasite kad ga ne koristite, a ako ipak morate ostaviti uključen kompjuter dok ne radite na njemu, ugasite monitor jer on troši više od 50 posto energije cijelog sistema. Monitor uključen tokom cijele noći potrošit će energiju za zagrijavanje šest večera u mikrovalnoj pećnici.

Ukoliko ne koristite kompjuter cijeli dan, ne gledate TV ili ne slušate radio, ugasite ih. Također, nakon što napunite mobitel, izvadite punjač iz utičnice, jer neki punjači za mobitele, prenosni kompjuteri i digitalne kamere troše energiju i kad su uređaji napunjeni i kad su odvojeni od uređaja, pa zato ne ostavljajte punjač u utičnici.

Ne puštajte da voda teče dok perete posuđe, zube, ruke... Pri pranju zuba time se uštedi u prosjeku pet litara, a pri pranju ruku i do 10 litara vode.

Ukoliko se dvoumiš između tuširanja i kupanja, izaberi tuširanje jer je potrošnja vode i do pet puta manja pri tuširanju, a dokazano je da se tuširanjem troši manje vode.

Ovo su neki od najčešćih i najpraktičnijih savjeta koje mogu skoro svi koristiti, a koji će vam itekako pomoći. Naime, štednja energije danas je i u interesu djece, jer štednjom energije štitimo i okoliš i stvaramo djeci bolju životnu sredinu, bolje uslove života.

Oslobođenje

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Decembar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1