fbpx

2670566 1300 1080x675

Energijska efikasnost podrazumijeva niz mjera koje poduzimamo, s ciljem smanjena potrošnje energije, a koje pri tome ne narušavaju zahtjeve rada i života.

Brojni su benefiti energijski efikasnog ponašanja, a pametno korištenje energije je odgovornost svih ljudi, kako bi osigurali dovoljnu količinu energije za buduće generacije. U nastavku predstavljamo pet glavnih razloga zbog kojih se isplati biti energijski efikasan, piše beep.ba

1. Energijska efikasnost štedi novac

Prosječno domaćinstvo u Bosni i Hercegovini za korištenje električne energije izdvoji 892 KM godišnje. Upravo kućanski aparati spadaju među veće potrošače električne energije u domaćinstvu, a samo frižider troši oko 25 posto električne energije. Kupovinom energijski efikasnih uređaja smanjit će se količina energije što će rezultirati i manjim troškovima. Prema procjenama, uređaji klase A+++ troše čak i do 60 posto manje električne energije od istih uređaja energijskog razreda D.

2. Energijska efikasnost unapređuje ekonomiju

I dok energijski efikasno ponašanje doprinosi smanjenju potrošnje energije u domu, također mnogo doprinosi i pomaže vladama na svim nivoima vlasti. Bh. stručnjaci navode da potencijali za uštede u javnom sektoru, odnosno budžetu u FBiH iznose oko 40 miliona KM godišnje, dok je ukupni potencijal za investicije 400 – 500 miliona KM. Osim toga, implementacijom energijski efikasnih projekata kroz obnovu zgrada iz javnog sektora, otvaraju se i nova radna mjesta.

3. Energijska efikasnost je dobra za okoliš

Kada koristimo manje energije, čuvamo dragocjene prirodne resurse. Danas je više nego ikada važno biti ekološki osviješten i voditi računa o prirodi, čemu svjedoče i mnoge klimatske promjene. Utjecaj koji ljudi danas imaju na okoliš imat će veliki efekat na buduće generacije.

4. Energijska efikasnost smanjuje zagađenost zraka

Jedan od ozbiljnijih problema današnjeg načina života predstavlja veliki stepen zagađenosti zraka, a glavni uzrok je povećana emisija štetnih čestica. Zbog toga je zimi izuzetno visoka zagađenost zraka, čemu svjedočimo i u našoj državi.

5. Energijska efikasnost unapređuje kvalitetu života

Možda ne možete vidjeti, ali sigurno možete osjetiti na koji način energijska efikasnost unapređuje kvalitetu života. Kako? Jedan od primjera je toplotna izolacija vašeg doma koja smanjuje gubitak energije u zimskom periodu, te štiti kuću od prevelike topline i zagrijavanja ljeti. To je energijska efikasnost koja boravak u vašem domu čini ugodnijim.

Oslobođenje

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5