fbpx

e5e92cfd.556x371

Neki od polarnih medveda na Severnom polu gube kilograme u vreme kad bi trebalo da se goje, pokazalo je novo istraživanje, danas objavljeno u časopisu Sajens (Science).

Naučnici tvrde da je to podica promene ishrane zbog klimatskih promena i da nije dobro. Oni krive globalno zagrevanje za smanjivanje ledenog pokrivača na Arktiku, a on je medvedima potreban za prolećni lov na foke.

Za potrebe istraživanja, naučnici su na devet ženki belih medveda stavili ogrlice za praćenje, s kamerama i aplikacijama za brojanje koraka, registrovanje srčanog ritma i drugih vitalnih podataka, i pratili ih tokom tri proleća. Mečke su povremeno hvatane da bi im se proverila krvna slika i izmerila težina.

Istraživanje je pokazalo da je pet mečki omršavilo, a da su četiri gubile čak izmedju 1,3 i 2,5 kilograma dnevno. Prosečna težina medveda obuhvaćenih istraživanjem je bila 175 kilograma, a jedna od njih je za samo devet dana izgubila 23 kilograma.

Naučnici su istraživali mečke tokom deset dana u aprilu, kada bi oni trebalo da dobijaju na težini što im je nužno da bi kasnije imale mladunce, hranile ih i preživele surovu zimu. 

Medjutim, zbog sve manje leda, medvedima je sve teže da uhvate mladunce foke u ključno vreme za lov. 

Polarni medvedi su u SAD ugrožena vrsta.

Polarni medvedi love s leda, najčešće tako što čekaju da foke izrone kroz rupe u ledu da bi disale, ali ponekad i plivaju za njima. Manje leda na većem prostori znači da medvedi moraju više da se kreću, često plivajući, i to ima ozbiljne posledice poput većeg utroška energije, hipotermije, sve do rizika od uginuća.

U istraživanju su praćene mečke jer mužjacima zbog prevelikih vratova i premalih glava ogrlice spadaju.

Beta

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Septembar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3