fbpx

Biseri su nekada bili najdragocjeniji materijal na Zemlji i statusni simbol. U starome Rimu bili su neobično cijenjeni. Rimski general Vitelijus izveo je čitavu ratnu kampanju prodajom jedne biserne naušnice svoje majke.

biseri juznih mora 800x533

Kako tumači hebrejska tradicija biseri su Evine suze zbog izgnanstva iz raja. Još su poznati kao Afroditine suze radosti. U brojnim kulturama biser ima dublje simbolično značenje. Tako su biseri u Kini simbol bogatstva, mudrosti i časti; u Japanu znače sreću, a u Indiji blagoslov brojnom djecom. U arapskim kulturama se žene ili određeni dijelovi tijela, kao primjerice zubi, upoređuju s biserima. Osim toga, biserima su se pripisivala afrodizijačka svojstva ali su ih smatrali i ljekom protiv melankolije i ludila.

Uzrok nastanka bisera su stanice ili paraziti iz gornjih slojeva plašta školjkaša gdje nastaje sedef koji se prilijepe u unutarnje vezivno tkivo. Oko tog usađenog tkiva formira se ”vrećica” u koju se taloži kalcijev karbonat. Ta se tvar godinama koncentrično taloži oko vrečice. Što su slojevi tanji i što ih je više, to se ljepše svjetlost lomi na rubovima kristala kalcijeva karbonata. Svaki kristal savršeno je poredan s ostalima tako da se svijetlo koje prolazi kroz os jednoga odražava i prelama preko drugog.

Prvi uzgoj bisera se oslanjao u potpunosti na divlje kamenice. Danas je taj uzgoj puno selektivniji. Japanski stručnjaci su odavno utvrdili koji su tipovi kamenica u stanju proizvesti najkvalitetnije bisere. Ove odabrane kamenice stvaraju bisere izvrsne svjetloće i sjaja.

Nekoliko mjeseci prije operacije farmer počinje usporavati školjkin metabolizam do 50%. To čini da bi smanjio razinu stresa i zadržao normalne procese reprodukcije. Tako se štiti školjka tokom nukleacije.

Metabolizam se smanjuje tako da se pomiče školjka u hladnije i mirnije vode.

Nukleacija je veliki hirurški zahvat koji zahtijeva brzinu, preciznost i iskustvo. Ne može se prisiliti školjka da se otvori jer bi je to ubilo, pa se farmeri služe trikovima. Polako podizanje temperature će natjerati školjku da se polako otvori, pa farmer može staviti klin koji če držati školjku otvorenom.
Farmer zatim određuje veličinu zrna koje školjka može podnijeti i ugrađuje zrno.

Školjkaš se zatim stavlja u područje za oporavak u posebno mirne vode te se brine o njima narednih 5 mjeseci.

O školjkašima se brine kroz slijedeći period imajući na umu da u vodi ima dovoljno nutrienata, povremeno čisteći ih i pazeći da nema predatora ni parazita. Nakon toga će školjka proizvesti biser koji se može upotrijebiti za uzradu ogrlice.

Izvor: Svijet oko nas

 

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU