fbpx

Unutar ove rupe, koju je domaće stanovništvo nazvalo Vrata pakla, gori vatra već 45 godina. Ova rupa nije djelo prirode, već je posljedica nesreće na sovjetskoj bušotini prirodnog gasa, čija je eksploatacija počela pedesetih godina XX vijeka.

door to hell 06

Usred pustinje Karakume, u blizini sela Darvaze u Turkmenistanu, nalazi se rupa prečnika oko 72 metra i dubine oko 30 metara. Unutar ove rupe, koju je domaće stanovništvo nazvalo Vrata pakla, gori vatra već 45 godina. Ova rupa nije djelo prirode, već je posljedica nesreće na sovjetskoj bušotini prirodnog gasa, čija je eksploatacija počela pedesetih godina XX vijeka. Bušenje na ovom mjestu, 1971. godine, izazvalo je urušavanje podzemne pećine, formirajući tako veliku duboku rupu iz koje su isticale ogromne količine toksičnog gasa. Da bi zaustavili curenje gasa, geolozi su odlučili da ga zapale. Međutim, sovjetski naučnici su napravili grubu grešku – gas koji je trebalo da izgori za nekoliko nedjelja, gori neprekidno od 1971. godine.

Door to Hell 5

Plamteća rupa se nalazi u središtu Karakume, jedne od najvećih svjetskih pustinja koja zauzima 80% teritorije Turkmenistana, a sve zainteresovane turiste vodiči dovode do ovog mjesta, na kojem se pruža nevjerovatan pogled – plamen probija kroz bočne strane kratera, a vrelina i zvuk vatrene stihije djeluju zastrašujuće; temperatura u samom središtu rupe dostiže 400 °C. Uprkos očiglednoj opasnosti mjesto nije ograđeno, pa hrabriji posjetioci mogu da pogledaju i preko same ivice, što može biti veoma opasno jer se pijesak na rubovima povremeno urušava. Ovu rupu, koja se nalazi 270 km sjeverno od prestonice Ašhabata, do sada nije vidjelo mnogo stranaca zato što je ova država veoma izolovana. Međutim, turkmenistanske vlasti se nadaju da će to uspjeti da promijene i da će upravo ova neobična znamenitost biti njihova ulaznica u svijet turizma.

https://www.youtube.com/watch?v=PVYWPxMlXV8

Opšte obrazovanje

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU