fbpx

Na jednom tajlandskom arhipelagu naučnici su pre nekoliko godina otkrili makaki majmune koji koriste kameno oruđe za otvaranje školjki i oraha.

2122029947575bc6f79211e884588132 v4 big

Budući da su najnovija istraživanja pokazala da su neki uzorci alata stari najmanje 50 godina, stručnjaci smatraju da majmuni već decenijama žive u kamenom dobu.

Pretpostavlja se da je članove ove napredne zajednice na korištenje oruđa naterala nužda. Naime, makakiji koji žive u kopnenom delu Tajlanda, gde im je na raspolaganju izobilje plodova i lišća, ne poznaju veštine upotrebe kamenja.

Zasad je starost najstarijih pronađenih uzoraka alata procenjena na oko 50 godina. Međutim, postoji mogućnost da veština datira hiljadama godina unazad, još iz vremena kada su se ostrva odvojila od kopna tokom poslednjeg ledenog doba. Ostavši bez svoje prirodne hrane, makakiji su se morali orijentisati na ono što im je bilo dostupno –uglavnom kokosi i školjke.

“Činjenica da oruđe koriste samo životinje na ostrvima ukazuje da su ostali zarobljeni na njima kada je nivo mora porastao na kraju poslednjeg ledenog doba”, rekao je Majkl Haslam sa Univerziteta Oksford, koji je na čelu Projekta za arheologiju primata.

“Naročito nas zanima poređenje između onoga što rade majmuni i onoga što su radili savremeni ljudi nakon izlaska iz Južne Afrike”, objasnio je za BBC Haslam.

Istraživanja ponašanja majmuna otkrila su da oni traže školjke u nepredvidljivim smenama plime i oseke kako su to najvjerovatnije radili i ljudski preci. Postoji i mogućnost da je morska hrana makakijima omogućila da razviju viši nivo inteligencije.

“Već decenijama se diskutuje o tome kakav su uticaj na mozak mogle imati hranjive materije iz morske hrane”, rekao je Haslam.

Naučnici se nadaju da će na ostrvima pronaći i mnogo starije alatke iz kojih će moći da dešifruju ponašanje makakija u davnoj prošlosti.

(tportal/b92)

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU