fbpx

wobbegong foto john turnbull

Foto: John Turnbull

Wobbegong je zajednički naziv za 12 vrsta morskih pasa iz porodice Orectolobidae. Smatraju se najčudnijim morskim psima. Uglavnom žive u Australiji i Indoneziji

Orectolobus maculatus je tromi morski pas i ovisi o kamuflaži pri svom noćnom lovu na plijen. Iako sličan svojim rođacima iz porodice, specifičan je po tačkastom uzorkom koji varira bojama od zlatne boje pijeska do tamne zelene te ga karakterizira tamno sedlo duž tijela i nepravilno oblikovani bijeli prsteni.

Potiče iz zapadnog Pacifika, a englesko mu ime wobbegong potiče od aboridžanskog izraza za čupavu bradu. A upravo ta brada čini ovu vrstu najčudnijom od svih morskih pasa. No, brada ovim životinjama nije modni dodatak, već ubojito oružje. Naime, ovi morski psi koji narastu nešto više od metra većinu vremena provode odmarajući na dnu gdje ih je, budući da su majstori kamuflaže, teško uočiti. Mašući repom privlače manje ribe kojima ako se približe nema spasa jer iza brade koja ovim životinjama služi za kamuflažu kriju se mali, ali oštri zubi kojima je teško pobjeći.

Naime, njihovo tijelo je izuzetno fleksibilno i bez problema se mogu ‘ugristi za rep’ odnosno zgrabiti sve što se repu približi. Ljude napadaju rijetko. Nažalost, upravo su im ljudi najveći neprijatelji koji ‘bradate morske pse love za prehranu.

Impuls/ZZ

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU