fbpx

bizon pixabay1

Foto: Pixabay

U Velikoj Britaniji će uskoro, poslije više od hiljadu godina, slobodni u prirodi živjeti divlji bizoni. 

U pitanju je dio eksperimenta u okviru projekta "Wilder Blean" koji ima za cilj obnovu čitavog sistema divljeg života na Ostrvu.

Bazirajući svoj eksperiment na značaju prirodnog ponašanja životinja u ekosistemu, naučnici su prezentovali program "Wilder Blean", kojim bi bizoni trebalo da deluju kao prirodni "inženjeri ekosistema".
"Ovim eksperimentom će gusta komercijalna borova šuma biti transformisana u prirodno i zdravo stanište ispunjeno životinjskim i biljnim svijetom", predviđaju engleski biolozi.
 
Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjevrne Irske jedna je od prirodom najviše osiromašenih zemalja na svijetu.
 
"Želimo da ovaj projekat označi početak nove ere očuvanja prirode u Velikoj Britaniji. Moramo da promijenimo način na koji obnavljamo prirodne pejzaže, oslanjajući se manje na ljudsku intervenciju, a više na prirodne inženjere, poput bizona, vepra i dabra", naveli su naučnici.
 
Evropski bizon je najveća kopnena životinja u Evropi, a njegova težina može dostići i čitavu tonu. U divljini su izumrli prije jednog vijeka, ali je plan da se njihova populacija oporavi kroz projekte ponovnog uvođenja u prirodu širom Evrope.
 
Tanjug

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU