fbpx

Tito Jovanka

 Foto: YU 0 LAKI / JUGOSLOVENSKI PARTIZANI/YOUTUBE/SCREENSHOT

Skoro trećina građana BiH vjeruje u razne teorije zavjere, dok se dodatnih 47 odsto koleba kad su u pitanju zavjerenički narativi iz oblasti medicine, politike i svjetskih centara moći. 

Autor: Milkica Milojević

Pokazuju to rezultati najnovijeg istraživanja o stavovima građana BiH, koje je provelo Udruženje građana “Zašto ne” iz Sarajeva.

Istraživanje je obuhvatilo sve dijelove BiH, a među ispitanicima su bili muškarci i žene različitog nivoa obrazovanja, iz ruralnih i urbanih sredina.

Da bi provjerili koliko su skloni teorijama zavjere istraživači su testirali građane, nudeći im da se izjasne o ukupno 48 netačnih tvrdnji.

zasto ne grafika

Evo nekih od rezultata, koje ekskluzivno objavljuje Srpskainfo.

„Rušenje zgrada Svjetskog trgovinskog centra u Njujorku 9.11.2001. godine organizovale su američke tajne službe.“ U to vjeruje ili donekle vjeruje 45 odsto ispitanika u BiH.

Da je dolazak migranata iz afričkih i azijskih zemalja dio plana, kako bi se putem naseljavanja promijenila etnička struktura na ovim prostorima, uvjereno je čak 32 odsto građana.

Dodamo li tome više od 16 odsto onih koji ne isključuju tu mogućnost, računica pokazuje da skoro polovina stanovnika BiH vjeruje u teorije zavjere vezane za migrante.

“Dokazi o postojanju vanzemaljaca se kriju od javnosti.” Čak 30,7 procenata ispitanih vjeruje ili donekle vjeruje u tu tvrdnju.

Ukupno 64 odsto građana BiH u manjoj ili većoj mjeri vjeruje da je mala grupa ljudi odgovorna za sve velike svjetske događaje, poput ratova, protesta ili smjena vlasti.

“Nestanak pčela je bar donekle povezan sa štetnim djelovanjem 5G zračenja”, smatra 41 odsto ispitanih građana BiH.

Njih čak 44 odsto je ubijeđeno da su nevladine organizacije samo paravan za špijuniranje i podrivanje vlasti u BiH.

Posebno je zanimljivo kako su građani BiH odreagovali na tvrdnju da „lijek protiv raka postoji, ali ga kriju od javnosti“.

Čak 23 odsto ispitanika ubijeđeno je da je to istina, a njih 27,6 donekle vjeruje u postojanje skrivenog lijeka protiv raka, što zajedno iznosi više od polovine građana.

– Samo 21,5 odsto ispitanika jasno tvrdi da to nije istina, dok je čak 27 odsto anketiranih neodlučno. Kada pogledamo ovu statistiku, jasno je zbog čega mnogi nasijedaju na prevare i daju silne pare kojekakvim nadriljekarima – kaže Tijana Cvjetičanin, voditeljka istraživanja.

“Bill Gejts koristi korona virus kao izgovor da putem vakcinacije čipuje i prati ljude.” Sjećate li se ove “zavjereničke” priče, koja je masovno ismijavana po društvenim mrežama? E pa, vjerovali ili ne, u BiH ima ljudi, i to znatan broj, koji i danas vjeruju u to.

Ne baš zanemarivih 12 odsto ispitanika ne odustaje od narativa o Gejtsovim čipovima.

Ima i onih koji vjeruju da Tito nije Josip Broz iz Kumrovca, nego ubačeni strani agent.

Takva tvrdnja je za devet odsto ispitanika čista istina, dok još skoro šest odsto njih smatra da priču o Titu kao ubačenom elementu treba ozbiljno razmotriti.

Srpskainfo

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU