fbpx

kina skeleti ljubavnici vjecnizagrljaj qianwang

Skeletni ostaci ljubavnika koji su zajedno sahranjeni prije više od 1500 godina u sjevernoj Kini, nedavno su otkriveni još uvijek "zaključani u vječnom zagrljaju", otkrila je nova studija.

Moguće je da se žena, koja je na prstenjaku lijeve ruke imača metalni prsten, žrtvovala kako bi bila pokopana sa svojim mužem, navode istraživači.

Iako zajednički ukopi muškaraca i žena nisu neuobičajeni u Kini, ovaj isprepleteni ukop "s dva kostura zaključana u zagrljaju s hrabrim iskazivanjem ljubavi" prvi je takve vrste u zemlji i može odražavati promjenu odnosa prema ljubavi u kineskom društvu.

"Ovo je prvi [par] koji je nađen u ljubavnom zagrljaju bilo gdje u Kini", rekao je za vodeći istraživač Qian Wang, profesor na Odsjeku za biomedicinske nauke na Texas A&M College of Dentistry. 

Arheolozi su grobnicu otkrili u junu 2020. tokom iskopavanja groblja koje je otkriveno tokom građevinskih radova u provinciji Shanxi. Groblje je sadržavalo oko 600 ukopa iz Xianbeija, drevne nomadske grupe u sjevernoj Kini koja se asimilirala u kinesku kulturu Han, a datirana je u vrijeme dinastije North Wei (386.-534. N.E.), Otkriveni su grobni oblici i keramička roba pronađena na groblju.

kina skeleti ljubavnici vjecnizagrljaj qianwang1

Foto: Qian Wang: Čudesno otkriće u Kini

Budući da je ukop para bio jedinstven, arheolozi su odlučili da neće u potpunosti iskopati skeletne ostatke. Umjesto toga, tim ih je ostavio isprepletenim kako bi se dvojac mogao izložiti u budućoj muzejskoj postavci.

Arheolozi su pronašli još dva para sahranjena zajedno na istom groblju; ali ti se parovi nisu grlili, a žene nisu imale prstenje, kazao je Wang.

Djelomično iskopavanje ovih ljubavnika još je otkrilo mnogo o njima. Čovjek je bio visok oko 161,5 centimetara i imao je nekoliko ozljeda, uključujući slomljenu ruku, dio nedostajućeg prsta na desnoj ruci i zarasle lomove na desnoj nozi. Vjerojatno je umro u dobi od 29 do 35 godina, rekli su istraživači. Za razliku od toga, žena je bila prilično zdrava kad je umrla. Bila je visoka 157,1 cm i imala je samo nekoliko problema sa zubima, uključujući karijes. Vjerojatno je umrla u dobi od 35 do 40 godina.

Ko god je pokopao par, učinio je to s nježnošću. Muškarčevo tijelo bilo je zakrivljeno prema ženskom, a njegova lijeva ruka ležala je ispod njenog tijela. Njegova ju je desna ruka obuhvatila, s rukom naslonjenom na njezin struk. Žensko tijelo stavljeno je "u položaj koji treba zagrliti", napisali su istraživači u studiji. Glava joj je okrenuta prema dole, što znači da bi joj lice počivalo na njegovom ramenu. Njezine su ruke zagrlile njegovo tijelo.

kina skeleti ljubavnici vjecnizagrljaj qianwang2

Foto: Qian Wang: Čudesno otkriće u Kini

Vjerojatno je ova scena odražavala predanost para jedno drugom u životu.

"Poruka [ukopa] bila je jasna - muž i žena su legli posljednji put zajedno, grleći se za vječnu ljubav tokom zagrobnog života", napisali su istraživači u studiji.

Tim je imao nekoliko ideja o tome kako je par završio u istom grobu. Nije vjerojatno da su ljubavnici umrli u isto vrijeme od nasilja, bolesti ili trovanja, jer još nema dokaza o bilo čemu od navedenog. Možda je suprug prvo umro, a žena se žrtvovala kako bi mogli biti zajedno pokopani, rekli su istraživači.

Također je moguće da je žena prva umrla, a muž se žrtvovao; međutim, to je manje vjerojatno jer se čini da je žena bila boljeg zdravlja od svog partnera.

"Dok okolnosti koje su dovele do intimnog ukopa ovih zaljubljenih ptica ostaju misterij, njihov ukop je jedinstven prikaz ljudskih emocija ljubavi u sahrani, nudeći rijedak uvid u ljubav, život, smrt i zagrobni život", zaključio  je Wang.

radiosarajevo.ba

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU