fbpx

island kanjon

Sve donedavno ovdje je živjelo tek nekoliko lokalnih farmera, a strani posjetioci nisu znali za njega.

Šta kažete na putovanje na Island za one malo odvažnije? Riječ je o mjestu čiste prirode, nastalom tako snažnim djelovanjem rijeke da ulijeva strahopoštovanje i oprez, a tek nedavno otkrivenom ostatku svijeta.

Pronaći ćete ga u istočnom dijelu Islanda u dolini Jökuldalur, pod nazivom Stuðlagil kanjon.

Svoj oblik dobio je nevjerojatno snažnim djelovanjem rijeke Jokle dugačke 150 kilometara. Sve donedavno ovdje je živjelo tek nekoliko lokalnih farmera a strani posjetioci nisu znali za njega. Zbog njene snage i vodostaja ovdje dugo niko nije ni dolazio – područje se smatralo preopasnim.

Tek nakon što je 2009. godine podignuta obližnja hidroelektrana, situacija se promijenila: vodostaj rijeke je pao i njena snaga više nije bila prijetnja za ljude. Nekadašnja silovita rijeka koja se obrušavala kroz kanjon noseći tone pijeska i blata, sada je mirna, tirkizna ljepotica koja polako putuje.

Kanjon je uskoro svojim mnoštvom kamenih formacija počeo privlačiti sve više posjetioca. Ako ste ikad maštali o posjeti irskom Prolazu divova, isto to možete doživjeti i ovdje – upravo je kanjon Stuðlagil mjesto s najviše bazaltnih stupova na cijelom Islandu.

Svojom ljepotom ističe se vodopad Stuðlafoss, pa ga nemojte preskočiti kada već „potegnete“ na istok zemlje.

U šetnju je potrebno ponijeti planinarsku obuću jer teren zna biti sklizak i nezgodan. Za obilazak kanjona potrebna su 2 do 3 sata, a preporučuje se dolazak za vrijeme Aurore Borealis.

Iako bismo pogledom na fotografije zaključili da je danas kanjon preplavljen posjetiocima, srećom po prirodu – nije. To može zahvaliti i svojoj zabitoj poziciji.

Pristup kanjonu nije baš lak, a putem do njega malo je oznaka i markacija. Također, nalazi se van standardnih turističkih ruta, pa ga mnogi u nedostatku vremena jednostavno preskoče.

Posjetitelje se oštro upozorava protiv ostavljanja smeća i bilo kakvih intervencija. Poseban oprez potreban je tokom maja i juna kada guske ovdje pronalaze mjesto za polaganje jaja.

Islanđani napominju da ne dolazite u ovom periodu. Radije dođite u proljeće ili kasno ljeto kada zbog kiša rijeka poprimi moćniji izgled. Samo hrabro i oprezno!

island kanjon1

island kanjon2

island kanjon3

island kanjon4

Izvor: Punkufer

Da - 88.5%
Ne - 9.4%
Nije mi bitno - 1%

Ukupno glasova: 96
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 9.3%
Ne - 88.4%

Ukupno glasova: 43
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU