fbpx

dijetemajka

Ako se uvijek pripremite za sreću svoje djece, ne možete da se brinete o svojoj sreći, tako da ni vaša djeca neće naučiti da se brinu o svojoj. A ovo nije dobro nasljedstvo.

Zauzvrat, djeca bi mogla ići istim putem i pripremiti sreću vaših unuka, a unuci sreću vaših praunuka, i tako će se sreća u budućnosti uvijek preseliti negde drugde.

Dakle, ispunjavate svoj život ambicijama. Svaka generacija upada u istu zamku. Svi prelazimo kako bismo dozvolili svojoj djeci da zgrabe fatamorgane, ali djeca odrastaju i ponašaju se kao budale poput nas. Oni su žrtve istog zlog učenja.

Pokušajte da ostvarite svoje ovdje i sada za sebe. Ovo je dobro učenje, u kojem slučaju će čak i djeca pokušati da ga shvate za sebe - i uz to će moći da se probiju u stvarni svijet.

Ako ste pretjerano zabrinuti za svoju djecu i unuke, samo ćete ih opteretiti svojim dugovima. Ako, s druge strane, ne preuzmete nikakav dug, ako živite jednostavno i usrećite se što je više moguće, prepustićete svojoj djeci najbolje uslove. U svakom slučaju, daćete im dobar primjer kako da se brinu o sebi.

Ako se roditelji pokažu sposobnim da izvrše ovaj zadatak, to će učiniti i njihova djeca. Zato, umjesto da kažete: „Ja to radim za svoju decu“, pokušajte to da uradite za sebe, ovde i sada. U ovom trenutku ćete vidjeti da li su vaše težnje realne ili ne. 

Ako to odložite za svoju djecu, ostavićete na čekanju nešto što se niste usudili da uradite.

Suprotno tome, ako se projektujete u budućnost, svojoj djeci ćete preneti manje od ničega - samo loš primjer.

Carl Gustav Jung

Prevod teksta: www.eticamente.com

Prevod i obrada Ana Muratović -  bebamur.com

Da - 88.5%
Ne - 9.4%
Nije mi bitno - 1%

Ukupno glasova: 96
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 9.3%
Ne - 88.4%

Ukupno glasova: 43
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU