fbpx

85702355960869158eb05b066427772 587x460

Jedan geološki fenomen je svojom čudnovatošću uspio da nadmaši sve prirodne ljepote Mauricijusa. U netaknutoj zelenoj oazi nalazi se ušuškana mala pustinja, čiji se pijesak preliva u nevjerovatnim bojama.

U malom selu na zapadu zemlje, pod imenom Šamarel, nalazi se nadrealan geološki fenomen, koji je uspio da nadmaši sve druge prirodne ljepote ove zemlje. Ovdje se nalazi mala pustinja, čiji pijesak dolazi u nevjerovatnoj kombinaciji boja – crvena, smeđa, ljubičasta, ružičasta, zelena, plava i žuta se nježno prelivaju jedna u drugu.

Nevjerovatne boje koje se nježno prelivaju jedna u drugu rezultat su vulkanskih aktivnosti. Vjeruje se da su nastale kao posljedica hlađenja vulkanske prašine i kamenja na različitim temperaturama, kao i miješanja s mineralima. Ipak, jedna misterija ostaje nerazrješena – na koji način se pijesak sam grupiše po bojama?

22 04 malom

Fenomen je otkriven tek nedavno, 1960-ih godina, kada je i dobio neslužbeni naziv: “Zemlja sedam boja”. Od svog otkrića, pa do danas je ostao jedna od najpopularnijih atrakcija na Mauricijusu, iako ima jaku konkurenciju rajskih plaža i predivne prirode.

22 04 priroda

U blizini šarene pješčare, nalazi se egzotični park netaknute prirode, duž kojeg se pružaju staze od 60 kilometara.

https://www.youtube.com/watch?v=PbiXaHwaIlU

 

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU