fbpx

Jezero Hillier, prirodno roze boje, nalazi se na Srednjem ostrvu u Zapadnoj Australiji.
Neverovatna boja koja krasi ovo jezero godinama unazad je velika misterija.

lake hillier 16

Jezero Hillier je jezero roze boje na Srednjem ostrvu u Zapadnoj Australiji. Srednje ostrvo je najveće od ostrva i ostrvaca koji čine Recherche arhipelag, grupu od oko 105 ostrva i preko 1.200 "prepreka za brodove".

Malo jezero samo obuhvata širinu od oko 600 metara, ali njegova ruža roze boje je nepogrešiva. Kako god, razlog zašto je to roze ostaje misterija. Plitko slano jezero je oivičeno belom solju i okruženo je tamnim zelenim šumama eukaliptusa i Paperbark drveća. Uska traka belih dina i peska razdvaja jezero od okeanskih dubokih voda.

25 52e7078f32547hiller

Prvi ko je prijavio viđenje ovog jezera, što datira još u časopisima o Metju Flinderu, koji je bio britanski moreplovac i hidrografer 1802. Flinders se popeo na najviši vrh Middle Island-a (sada poznat kao Flinders Peak) da ispita okolne vode, kada je stigao do ovog jezera izuzetne roze boje.

Razlog za boju jezera je još uvek pod istragom. Moguće objašnjenje prema nekim naučnicima podrazumeva niske koncentracije hranljivih materija i različite vrste bakterija i algi. Međutim, roze obojenost takođe može da bude od morske soli i nahcolite (natrijum bikarbonata) depozitnom reakcijom, ili od crvenih halophilic bakterija u soli kore.

lakehillier21im

mojaavantura.com/ Impulsportal

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU