fbpx

ragnar lodbrok

Nakon što je snimljena televizijska serija "Vikinzi", mnogi su se zapitali oslanja li se ona na istorijske događaje ili je plod fikcije. Odgovor na to pitanje nije jednostavan. 

Način života vikinga je prilično solidno prenet na male ekrane, ali na najčešće postavljano pitanje - da li je Ragnar Lodbrok zaista postojao - ipak nije tako lako odgovoriti.

Ragnar je jedna od najpopularnijih ličnosti u nordijskim sagama i legendama, pa je njegovo ime dobro poznato svima koji u njima uživaju. On je opisan kao vladar i heroj iz vikinškog doba koji je bio strah i trepet na prostoru današnje Engleske i Francuske.

Takođe, prema mitovima, on je otac slavnih heroja: Ivara bez Kostiju, Halfdana Ragnarsona, Ube... Svi ovi ratnici zaista su istorijske ličnosti, ali mnogi nisu sigurni da je njihov otac Ragnar Lodbrok - niti da je on ikada postojao.

Naime, mnoga dela koja sage pripisuju Lodbroku zapravo su dostignuća drugih vikinških junaka. Ragnara prepoznajemo u istorijskim ličnostima poput kralja Horika, kralja Reginfrida, zatim vladara koji se vladao delom današnje Danske i sukobio se s Haraldom Klakom, jednog vikinga za kojeg se zna da je napao Pariz sredinom IX veka, nordijskog vladara Ragnala koji je osvojio Jork i bio najmoćniji vladar u dotadašnjoj istoriji Ostrva, kao i otac vikinških vođa koji je napao tadašnju Englesku 865. godine.

Svi pokušaji da se Ragnar "prepozna" u nekoj od ovih istorijskih ličnosti brzo su propali. Ipak, legenda o ovom heroju je uspevala da opstane vekovima i inspirisala je brojne umetnike.

ragnar2

Prikaz Ragnara nastao u prvoj polovini XIX veka Foto: Profimedia

Akademik Hilda Elis Dejvidson, koja je temeljno analizirala Devetu Knjigu spisa Gesta danorum iz XII veka, zapisala je 1979. godine da su "određeni naučnici proteklih godina prihvatili da je makar jedan deo priče o Ragnaru zasnovan na istorijskim događajima".

ragnar1

Prikaz Ragnara kako se sa sinovima klanja bogovima Foto: Profimedia

Ipak, mnogi se slažu da, iako su "Ragnarovi sinovi" istorijske ličnosti, nema dokaza da je sam Lodbrok zaista živeo. Stručnjaci su pre mišljenja da je njegov lik ujedinio dela i karakteristike nekolicine istorijskih ličnosti.

nationalgeographic.rs

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU