fbpx

maliona sluzbeni pas aps 938631291

Inteligentan i veoma aktivan, malinoa se svijetu potvrdio kao pas odličan u radu s policijom i nenadmašan u traganju za narkoticima.

Malinoa je prelijep, pametan pas koji je nepovjerljiv prema nepoznatim osobama ali gotovo nikad nije agresivan.

Inteligentan i veoma aktivan, malinoa se svijetu potvrdio kao pas odličan u radu s policijom i nenadmašan u traganju za narkoticima. On je zvanični službeni pas policije svih zemalja EU, koriste ga i marinci, a kod nas žandarmerija i vojska, piše Lepa i Srećna.

Malinoa je pas srednje veličine koji na prvi pogled neodoljivo podsjeća na njemačkog ovčara zbog čega se često dešava da ih ljudi mješaju. Međutim, postoje značajne razlike u tjelesnoj strukturi i donekle u temperamentu između ove dvije rase; najvažnija je da je malinoa manji.

Ova razlika je izuzetno bitna jer malinoa, dakle, može nešto što "Nijemac" nikada nije – da komotno živi u stanu.

Visok je, u prosjeku, 58 cm (ženke) do 62 cm (mužjaci). a težak od 20-25 kg (ženke) do 25-30 kg (mužjaci).

Osim te prednosti, mnogo stručnjaka kaže da je malinoa mnogo oprezniji i da brže reaguje jer ima bolje reflekse nego njegov daleko poznatiji i popularniji njemački rođak. Riječ je o veoma izdržljivom psu blage naravi s kojim čovjek može vrlo dobro da komunicira i odlično sarađuje.

maliona sluzbeni pas

Foto: Shutterstock

Takođe, to je pas u koga spasilačke službe imaju najviše povjerenja kad je najteže, kad životi vise o koncu. Izuzetno je pouzdan kao gonič stoke, zaštitnik, i vrlo je privržen vlasniku i porodici.

Najčešće su veoma intenzivni psi koji vole da budu uključeni u sve porodične aktivnosti. Iz tog razloga nikako se ne preporučuju vlasnicima koji rade prekovremeno ili su često na putovanjima ostavljajući ljubimca kod kuće.

Kako vaspitati ovog psa

Ovi belgijski psi brzo uče i rade ono što njihovi vlasnici od njih traže, ali vlasnik nikad ne smije zaboraviti da pogrešno vaspitan ili loše socijalizovan malinoa može biti agresivan iz straha, nesigurnosti ili stidljivosti.

Zbog njihovog nivoa energije i osjetljivosti, malinoa se preporučuje osobama koje su prethodno imale psa i koje imaju iskustva s obukom.

Ipak, pravilno odgojen malinoa je veoma dobar s djecom, posebno ako je rastao pored njih. Uočena je tendencija da se u takvim situacijama ovaj pas prema djeci ponaša zaštitnički – baš kao prema stadu.

Malinoa je izvrstan sportski radni pas koji plijeni svojom brzinom, eksplozivnošću, željom za radom, hrabrošću i oštrinom kad je to potrebno. U kući i dvorištu stalno je u pokretu i budno motri i čuva svoju teritoriju.

Zbog svoje pokretljivosti, brzine i izdržljivosti gotovo da nema problema s muskulaturom i displazijom kukova, kao neke druge sportske radne pasmine.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU