fbpx

pantanal11

Pantanal, najveća močvara na svijetu, nalazi se na jugozapadu Brazila, u centru južnoameričkog kontinenta.

Ovo čudo prirode pokriva površinu veću od cjelokupne teritorije Grčke i već decenijama je omiljeni cilj mnogobrojnih ljubitelja prirode. Do Pantanala se može doći kako iz Mato Grosa, isto tako i iz Mato Groso do Sula, a najjeftiniji način posjete svakako je organizovani obilazak, u koji je pored kampovanja uključen i niz ostalih aktivnosti.
 
To je dom za najmanje 2.000 vrsta biljaka, 1.000 vrsta ptica, 400 vrsta riba, 300 vrsta sisara, 480 vrsta gmizavaca i preko 9.000 različitih podvrsta beskičmenjaka i tu se mogu vidjeti jaguari, divovske vidre i mravojedi, močvarni jeleni, oceloti itd.
 
Nažalost, opstanak Pantanala ugrožen je sječom šuma, razvojem poljoprivrede i nekontrolisanim turizmom, pa se iz tog razloga njegova površina na godišnjem nivou smanji za oko 2,3 odsto. Stoga, stručnjaci upozoravaju da iako se već deceniju i po nalazi na Uneskovom spisku svjetske baštine, za oko 50 godina bi mogao da u potpunosti nestane, što bi uistinu bila prava katastrofa, do koje se nadamo da neće doći.
 
pantanal2

pantanal3

pantanal4

kafenisanje.rs

 
Da - 5.5%
Ne - 81.7%
Možda - 11%

Ukupno glasova: 109
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU