fbpx

bosi

Hodanje bosonogi je navika koju imaju mnoga djeca, koju vremenom gube i to je šteta jer u ovoj praksi ima mnogo koristi.

Stopala se sastoje od 52 kosti, 66 zglobova, 40 mišića i stotine prijemčivih senzora, tetiva i ligamenata, koji zajedno čine dva najupečatljivija i najefikasnija mehanizma tijela.

Japanci kod kuće uvijek hodaju bosi, zbog  higijene i poštovanja, a Finci takođe skidaju cipele u školi kako bi se opustili i stvorili okruženje što bliže svom domu. U Italiji postoji "Club dei Nati Scalzi", udruženje priznato 2010. godine gdje članovi vježbaju "bosonogi", a također se sastaju nekoliko puta godišnje kako bi šetali bez cipela.

Prvi razlog zašto je dobro hodati bosi objašnjava istraživač na  katedri kliničke medicine i javnog zdravlja Rimskog univerziteta "La Sapienza" i vanredni profesor za medicinsko-tehničke nauke  na Univerzitetu "Gabriele D'Annunzio"  iz Kijeta, Lamberto Manzoli: "Kada hodamo bosi to ponovno aktivira cirkulaciju, pa možete imati opuštenije i reaktivnije noge, posebno ljeti kada se osjeća vrućina ili nakon dugog dana na poslu."
 
Drugi razlog  je taj što nam ova praksa pomaže da se izliječimo , a ovo istraživanje pionira uzemljenja Clinton Ober ovako objašnjava: "Ako želite produbiti temu, možete čitati bosih nogu na Zemlji da biste se izliječili od svakog zla."

Treći razlog je taj što je hodanje na takav način izuzetno opuštajuće, kako za djecu tako i za odrasle, ali posebno za starije osobe. Hodanje bosih nogu nježno pomaže da se vježbaju mišići nogu, a vene i mišići, koji nisu zatvoreni u cipele, opuštaju se i prenose ovo blagostanje na cijelo tijelo.

Četvrti razlog je povezan sa plantarnom refleksologijom, svaka tačka bosog stopala se masira tokom šetnje, posebno ako se koriste razne vrste terena, poput mekog pijeska, nepravilnog travnjaka, riječnog kamenja…. sve ove vrste staza imaju prirodan pritisak na stopala, pa je korisna masaža stopala.

Peti razlog je strogo povezan sa higijenom, ispod cipela sakupljamo nezamislivu količinu bakterija kao i neverovatnu količinu hemijskih agensa, kao što su pesticidi. Pored toga, hodanje bosih nogu i ostavljanje stopala slobodnim da dišu smanjuje širenje gljivica.

Šesti i poslednji razlog vezan je za oblik i zdravlje samog stopala; kapi, nožni prsti, halluk valgus, kalusi se mogu izliječiti jednostavnim treniranjem muskulature stopala i oslobađanjem od zategnutih cipela kao što su one koje se koriste na poslu ili visoka peta.

Sad kad imate sve ove dobre razloge, skinite cipele i uradite neku gimnastiku sa stopalima, raširite prste, savijte nogu, pomjerite ih, slušajte ih i osjetite tlo ispod vas ... odmah ćete se osjećati bolje !!!

Prevod teksta:
https://www.eticamente.net/43100/camminare-scalzi-in-casa-e-fuori-ecco-perche-fa-bene.html

Prevod i obrada Ana Muratović -  bebamur.com

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU