fbpx

Ljute papričice CarolinaReaper

Ako ste obožavalac ljute hrane, vjerovatno volite isprobavati i ljute papričice, bez obzira što se poslije malog griza osjećate kao da gorite. Ali za probavanje ovih 10 paprika, koje se smatraju najljućim na svijetu, treba i te kako hrabrost.

Ljutina paprike mjeri se Scoville skalom i iskazuje u Scoville jedinicama (SHU, Scoville heat units), koje su dobile naziv po apotekaru Wilburu Scovilleu. Sama ljutina zavisi od količine kapsaicina, koji se nalazi u kori paprike. Neke od najjačih papričica ipak se moraju uzgojiti uz pomoć laboratorija i kontrolisanih uslova, stoga ih je malo teže nabaviti.

Prije nego što vam predstavimo top 10 najljućih paprika na svijetu, poređenja radi, treba da znate da obični smeđi ili bijeli biber ne sadrži niti jednu SHU jedinicu!

1. Trinidad moruga scorpion
Trinidad moruga scorpion je najljuća papričica na svijetu sa ljutinom od dva miliona SHU! Dolazi, baš kao što joj i ime kaže, iz Trinidada. Veličine je golf loptice, nepravilnog okruglastog oblika, a na vrhu liste se nalazi od početka 2012. godine.

2. Chocolate 7-Pot
Kao i prethodna papričica, i Chocolate 7-Pot, koja se naziva još i 7-Pot Douglah, dolazi iz Trinidada. Njena ljutina je nešto manja, 1,8 miliona SHU. Boja joj je blago čokoladna i po sebi ima male izbočine koje daju efekt starosti.

3. Trinidad scorpion Butch T
Sa 1,5 miliona SHU, Trinidad scorpion Butch T papričica se našla na trećem mjestu, iako je u Guinnessovu knjigu rekorda još 2011. godine uvrštena kao najjača papričica na svijetu.

4. Naga Bhut Jolokia
Godine 2007. ova papričica je držala prvi mjesto u knjizi rekorda. Prema naučnim mišljenjima, ona se danas nalazi na četvrtom mjestu po ljutini, sa 1 milion SHU. Papričica Naga Bhut Jolokia, koja ima nadimak „duh papra“, potiče iz Indije i otprilike je 400 puta jača od tabasco umaka. Naraste od 6 do 9 centimetara i dolazi u crvenoj, žutoj i čokoladnoj boji.

5. Red Trinidad 7 Pot
Crveni Trinidad, odnosno Red Trinidad 7 Pot, može se pronaći na malim farmama na Trinidadu. Bliski je rođak Trinidad moruga scorpion, ali dosta blaža – 780,000 SHU. Dodatak 7 Pot znači da se sa jednom papričicom može začiniti, tj. zaljutiti 7 lonaca gulaša!

6. Chocolate Habanero
Privlačna na prvi pogled jer ima čokoladnu boju, Chocolate Habanero je potpuna suprotnost. Njena ljutina iznosi 700,000 SHU. Dužine je oko pet centimetara i jako je popularna na Karibima, a koristi se u umacima i marinadama.

7. Red Savina Habanero
Na sedmom mjestu se našla Red Savina Habanero sa 500,000 SHU. Ova papričica je od 1994. godine do 2006. godine držala rekord u Guinnessovoj knjizi rekorda. Uzgaja se vrlo pažljivo i samo jedan gram ove papričice je dovoljan da zaljuti 1,272 bočice umaka.

8. Scotch Bonnet
Scotch Bonnet papričica, sa 350,000 SHU, dobila je naziv zbog svoje sličnosti sa škotskim šeširom. Najčešće se nalazi na području Kariba i koristi se kao dodatak umacima u cijelom svijetu.

9. Orange Habanero
Bliski rođak sa Scotch Bonnetom, Orange Habanero, dok sazrijeva mijenja boje od zelene do svijetlo narandžaste. Iako je vrlo mala, svega 2,5 do 4 centimetra, jako je ljuta – 250,000 SHU. Vrlo često se koristi u Meksiku.

10. Rocoto
Rocoto papričica je još poznata i kao caballo, manzano ili canario. Raste u Andama i ima oblik jabuke, s crnim košticama i mesnatim lišćem. Prije nego spali jezik, Rocoto ima blagi okus limuna, a njena ljutina iznosi 175,000 SHU.

 

bummagazin.com

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU